Antena 3 CNN Economic Preşedintele Comisiei de Industrii: Sistemul energetic a fost adus la limită

Preşedintele Comisiei de Industrii: Sistemul energetic a fost adus la limită

Preşedintele Comisiei de Industrii: Sistemul energetic a fost adus la limită
Sursa foto: Foto: INTACT Images
01 Oct 2011   •   19:13
Sistemul energetic românesc e la un pas de colaps, din cauza secetei. Experţii spun că va urma o explozie a preţurilor la produsele petroliere, energie electrică şi gaze naturale. În emisiunea "Exces de putere" au fost făcute dezvăluiri despre cum se îmbogăţesc băieţii deştepţi din energie, în timp ce românii nu mai au nici cu ce să-şi plătească facturile.

Seceta a dus sistemul energetic la limita de funcţionare şi dacă va continua, Guvernul ar trebui să constituie un comandament de criză, spun specialiştii. Ministrul economiei Ion Ariton, a refuzat însă să discute subiectul la Antena 3.
 
Cum hidrocentralele sunt la un pas de a nu mai putea funcţiona din lipsa apei, speranţa e acum în termocentrale. Orice alternativă înseamnă însă energie mai scumpă.

Nici importurile nu sunt salvatoare, pentru că se fac numai din Rusia, de la care Bucureştiul a obţinut cele mai mari preţuri dintre toate ţările Europei. În ultimul an gazele s-au scumpit de la 400 de dolari metrul cub, la 552.

În plină criză, Guvernul a prelungit contractele către anumite firme de intermediere, care primesc energie chiar şi la preţuri mai mici decât cele de producţie. Aşa numiţi "băieţi deştepţi" care fac profit de 5 ori mai mare decât statul.
 


În timp ce unii se îmbogăţesc, românii de rând suferă de pe urma situaţiei. Spre exemplu la Iaşi, oamenii racordaţi la reţeaua publică de termoficare stau fără apă caldă de două luni. Regia locală este intr-un blocaj financiar din cauza preţurilor prea mari, pe care populaţia nu le-a mai putut plăti.


×
Subiecte în articol: iulian iancu Camera Deputatilor criza
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close