Antena 3 CNN Economic Preţul gazelor în Europa a scăzut, revenind la nivelul anterior invaziei ruseşti

Preţul gazelor în Europa a scăzut, revenind la nivelul anterior invaziei ruseşti

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au continuat să scadă marţi, coborând la cel mai mic nivel înregistrat de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe fondul încălzirii vremii şi al semnalelor de la Kremlin că plata în ruble este aşteptată abia în luna următoare.

Preţul gazelor în Europa a scăzut, revenind la nivelul anterior invaziei ruseşti
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    19 Apr 2022   •   15:53

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au coborât marţi dimineaţa chiar şi cu 12%, până la 84 de euro pentru un megawatt-oră, cel mai redus nivel înregistrat după data de 23 februarie, cu o zi înainte de debutul invadării Ucrainei, potrivit agerpres.ro.

Marţi a fost a doua şedinţă consecutivă de scădere a preţurilor, după declinul de 9,2% înregistrat pe 14 aprilie, înaintea vacanţei de Paşte.

Piaţa europeană s-a concentrat pe evoluţia livrărilor de gaze din Rusia, principalul său furnizor, în special după ce luna trecută preşedintele Vladimir Putin a anunţat că ţările ostile vor trebui să plătească în ruble pentru gazele ruseşti.

În paralel, analiştii de la firma Maxar au prognozat că temperaturile peste medie din sud-est-ul Europei se vor extinde săptămâna viitoare şi spre mijlocul continentului, astfel că se va reduce cererea de gaze.

"Preţul gazelor naturale a scăzut pe măsură ce fundamentele pe termen scurt s-au relaxat", susţine Edmund Siau, analist şef pentru gaze şi GNL la firma de consultanţă FGE. 
 

×
Subiecte în articol: gaze
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close