Antena 3 CNN Economic Prețul gazului a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Prețul gazului a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Reducerea cererii, nivelul ridicat al înmagazinării și producția în creștere au făcut ca prețul spot al gazului să coboare sub 100 lei/MWh, cel mai redus nivel al ultimilor doi ani.

Prețul gazului a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii doi ani
Sursa foto: Agerpres
de Georgiana Adam    |    07 Iun 2023   •   10:31

În urmă cu 10 luni, preţul gazului atinsese un maxim istoric de 12 ori mai ridicat decât actuala cotație, de peste 1.200 lei/MWh, potrivit profit.ro.

Duminică, pe piața intraday s-au tranzacționat 11 GWh (aproximativ 5% din producția internă curentă) la un preț mediu de 98,8 lei/MWh. Ultima dată când fusese înregistrat un preț mai redus a fost în urmă cu mai mult de doi ani, pe 3 mai 2021, când 14 GWh s-au comercializat la un preț mediu de 98,7 lei/MWh. 

Și gazul cu livrare în ziua de luni tranzacționat pe cealaltă piață spot, pentru ziua următoare, s-a apropiat de 100 de lei/MWh, o cantitate de 18,6 GWh fiind comercializată la un preț mediu de 101 lei/MWh.

Duminică 4 iunie, consumul intern, de doar 85,1 GWh, reprezenta doar cu o treime din producția internă din acea zi, de 252,6 GWh. Astfel că România a exportat spre Ungaria 51,6 GWh, din care cel puțin jumătate din producție internă (26 GWh fiind importați din Bulgaria prin punctul de la Negru Vodă).

Guvernul a obligat producătorii interni să vândă gaze la preț reglementat pentru ca explozia prețurilor de anul trecut să nu fie transferată consumatorilor finali de gaze și energie termică. Însă orice reglementare distorsionează piața, cu atât mai mult cu cât este impusă pe termen lung.

×
Subiecte în articol: gaze gaze naturale pret gaze
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close