Antena 3 CNN Economic Prețul petrolului a scăzut după ce săptămâna trecută ajunsese la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani

Prețul petrolului a scăzut după ce săptămâna trecută ajunsese la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani

În cursul zilei de miercuri, prețul petrolului a făcut un pas înapoi, după ce în ședința precedentă a urcat la maximul ultimilor șapte ani. Motivul este faptul că a devenit clar că primul val de sancțiuni americane și europene impuse Rusiei pentru trimiterea de trupe în estul Ucrainei nu va perturba aprovizionarea cu petrol.

Prețul petrolului a scăzut după ce săptămâna trecută ajunsese la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    23 Feb 2022   •   07:58

Potențiala revenire pe piață a unei cantități mai mari de țiței iranian este cea care a ținut, totodată, prețurile sub control.

Țițeiul Brent se tranzacționa la 97,14 dolari pe baril la 04:42 GMT, după ce marți a urcat până la 99,50 dolari, cel mai ridicat nivel din septembrie 2014.

Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) erau cotate la 92,21 dolari pe baril, după ce marți au atins 96 de dolari.

"Aliații NATO rețin unele măsuri punitive ca monedă de schimb, ceea ce înseamnă, de asemenea, că ușa diplomației este încă deschisă. Acordul nuclear cu Iranul rămâne o posibilitate", a declarat Vandana Hari, fondator al furnizorului de analize ale pieței petroliere Vanda Insights.

"Cei doi factori vor lăsa țițeiul în limite și vor ține Brent-ul sub 100 de dolari pentru moment", a continuat Hari.

Prețurile au explodat marți pe fondul îngrijorărilor că sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru trimiterea de trupe în două regiuni separatiste din estul Ucrainei ar putea afecta aprovizionarea cu energie, însă Statele Unite au precizat că nu va exista niciun impact asupra exporturilor de energie.

"Sancțiunile care sunt impuse astăzi, precum și cele care ar putea fi impuse în viitorul apropiat, nu vizează și nu vor viza fluxurile de petrol și gaze", a declarat marți seara un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA.

Sancțiunile impuse marți de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Australia, Canada și Japonia s-au concentrat asupra băncilor și elitelor rusești, în timp ce Germania a oprit un proiect major de gazoduct din Rusia, ca răspuns la una dintre cele mai grave crize de securitate din Europa din ultimele decenii.

O altă cauză care a diminuat prețurile a fost posibila revenire a peste 1 milion de barili pe zi de țiței din Iran, în condițiile în care diplomații au declarat că Iranul și puterile mondiale sunt pe punctul de a ajunge la un acord pentru a limita programul nuclear al Teheranului, scrie Mediafax

×
Subiecte în articol: petrol pret
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close