Antena 3 CNN Economic Prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani

Prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani

Prețul petrolului a atins, luni, cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani.

Prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    14 Feb 2022   •   10:01

Totul se petrece pe baza temerilor că o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia ar putea declanșa sancțiuni americane și europene care ar perturba exporturile de la cel mai mare producător mondial pe o piață deja restrânsă.

Cotația țițeiului european (BRENT) a urcat luni dimineață pe piețele asiatice până la 96,16 dolari/baril, cel mai mare nivel din septembrie 2014 până acum. În același timp, prețul țițeiului american (WTI) a crescut cu 1,41 dolari (+1,5%) și a ajuns la 94,94 dolari pe baril.

Declarațiile Statelor Unite despre un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei au zguduit piețele financiare mondiale.

„Dacă trupele se pun în mișcare țițeiul Brent va depăși fără probleme nivelul de 100 de dolari”, a declarat analistul Edward Moya, citat de Reuters

“Prețurile petrolului vor rămâne extrem de volatile și sensibile la actualizări progresive cu privire la situația din Ucraina”, a adăugat el. 

Tensiunile apar pe măsură ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, grup cunoscut sub numele de OPEC+, se luptă să crească producția, ținând cont de angajamentele lunare de a crește producția cu 400.000 de barili pe zi până în martie.

„Remarcăm semne de tensiune în cadrul grupului: șapte membri ai OPEC+ nu au reușit să îndeplinească creșterile cotelor în această lună, cel mai mare deficit fiind prezentat de Irak”, au declarat analiștii JP Morgan într-o notă din 11 februarie.

În Statele Unite, prețurile mari ale petrolului încurajează firmele de energie să crească producția, deoarece săptămâna trecută au adăugat cele mai multe platforme petroliere din ultimii patru ani, au declarat vineri reprezentanții firmei de servicii energetice Baker Hughes Co.

×
Subiecte în articol: petrol
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close