Antena 3 CNN Economic Străinii urcă preţul terenurilor, cu voia României

Străinii urcă preţul terenurilor, cu voia României

Străinii urcă preţul terenurilor, cu voia României
Sursa foto: Foto: freeimages.com/ Gary Scott
08 Feb 2016   •   14:49
Preţurile terenurilor agricole au explodat în ultimii ani. Mii de hectare sunt scoase la vânzare, iar cererea mare din partea investitorilor străini a făcut ca preţul mediu să ajungă la cel puţin 4000 de euro pe hectar. 
 
Chiar şi aşa, în România, terenul agricol costă mult mai puţin în comparaţie cu alte ţări europene.
 
În Oltenia şi în Moldova încă se mai poate cumpăra teren cu 3500 de euro pe hectar, deşi în 2013 preţul era şi de 800 de euro. 
 
În vestul ţării, preţul mediu pe un hectar ajunge la 6.000 de euro, în timp ce în Dobrogea hectarul se vine și cu 7.000 de euro, datorită apropierii de port. Preţurile variază şi în funcţie de calitatea terenului.
 
Mulţi dintre cei interesaţi să cumpere terenuri agricole sunt cetăţeni străini. Deşi nu există cifre oficiale, aceştia ar deţine deja peste un milion de hectare de teren, adică aproximativ 11 la sută din totalul suprafeţei disponibile.
 
România are terenuri şi de 10 ori mai ieftine faţă de alte state europene. În Germania, preţul unui hectar de teren arabil costă şi 50.000 de euro, în timp ce în Olanda hectarul se vinde cu peste 25.000 de euro. 
 
Preţurile terenurilor au crescut după ce în anul 2014 noua lege funciară le-a permis cetăţenilor străini persoane fizice să cumpere la discreţie pământ din România.
 

×
Subiecte în articol: teren terenuri
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close