Antena 3 CNN Economic Preţul alimentelor a crescut cu 1,1% faţă de sfârşitul anului trecut

Preţul alimentelor a crescut cu 1,1% faţă de sfârşitul anului trecut

Preţul alimentelor a crescut cu 1,1% faţă de sfârşitul anului trecut
Sursa foto: Foto: Mediafax
14 Feb 2011   •   12:24

Preţurile alimentelor au crescut în acest început de an cu 1,1% faţă de sfârştitul anului trecut. Cele mai importante majorări au fost la cartofi, fructe, ulei şi produse de panificaţie.

Cifra reprezintă o medie, pentru că preţurile au crescut şi cu peste şase procente la unele alimente de bază. Astfel, un kilogram de cartofi e cu 6,2% mai scump faţă de sfârşitul anului trecut. De asemenea, şi pentru celelalte legume se scot din buzunar sume mai mari cu 5,6%. Fructele s-au scumpit cu aproape trei procente.

Potrivit statisticii INS, singurele alimente care s-au ieftinit în luna ianuarie sunt ouăle. Preţul acestora e mai mic cu 1,25%.

Ce se întâmplă pe piaţa românească este influenţat în mare parte de evoluţia costurilor mărfurilor importate, care cresc în continuu, susţin unii producători români.

Unii producători consideră că preţurile cresc artificial, pentru că pe piaţa românescă a alimentelor este haos. Producătorii estimează că preţurile vor continua să crească şi în perioada următoare, dar cu moderaţie.

×
Subiecte în articol: alimente fructe legume
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close