Antena 3 CNN Economic Preţurile la asigurările RCA vor fi limitate | Guvernul pregăteşte o hotărâre

Preţurile la asigurările RCA vor fi limitate | Guvernul pregăteşte o hotărâre

Guvernul pregăteşte o hotărâre prin care să plafoneze preţurile la asigurările RCA, ceea ce înseamnă că firmele de asigurări trebuie să reducă preţurile şi să ţină cont de tarifele de referinţă.

Preţurile la asigurările RCA vor fi limitate | Guvernul pregăteşte o hotărâre
de Gina Vacariu    |    18 Feb 2022   •   14:26

Anunţul proiectului pregătit de Guvern vine în contextul în care transportatorii au anunţat, astăzi, că vor protesta din cauza preţurilor imense de la RCA, dar şi din cauza costurilor pentru combustibil.

Decizia vine după ce, în ultimele luni, din cauza falimentului City Insurance, care avea aproximativ trei milioane de poliţe de asigurare RCA, preţurile au explodat.

Între timp, preţurile asigurărilor RCA s-au majorat de trei ori.

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a anunţat că ASF a înaintat Ministerului de Finanţe o propunere de Hotărâre de Guvern pentru limitarea tarifelor RCA.

"În urma analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și la impactul unor tendințe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință. Pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative", a declarat Nicu Marcu, preşedintele ASF.

"Este vorba de un proiect de limitare a acestor tarife, care va avea aceste tarife de referinţă pe care un auditor independent le calculează. Au fost calculate noile tarife de referinţă şi urmează să le publicăm luni pe site-ul ASF, iar această limitare se va referi la aceste tarife.

Venim cu această propunere având în vedere evoluţiile din ultima perioadă pe piaţa RCA şi pentru protecţia populaţiei", a declarat Valentin Ionescu, directorul general pe sectorul de asigurări al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit unor surse, hotărârea ar putea fi aprobată de Guvern săptămâna viitoare.

"Noi urmărim foarte atent ce s-a întâmplat după retragerea autorizaţiei companiei City. Ne-am dorit foarte mult ca această piaţă să se aşeze într-un mod ordonat şi ne-am dorit să nu fie creşteri foarte mari de tarife. Pe unele dintre clasele de asigurări, aceste creşteri nu au fost chiar substanţiale, dar există anumite segmente, atât la persoane fizice, cât şi la persoane juridice, unde au fost creşteri mai mult decât ar fi trebuit", a mai explicat Valentin Ionescu.

Totuşi, directorul ASF a explicat că tarifele nu vor ajunge la nivelul celor dinaintea falimentului City Insurance.

"La tarifele de dinaintea falimentului City Insurance nu avem cum să ajungem pentru că tarifele practicate de această companie aveau la bază nişte documente false, nişte bani care nu existau. Tocmai de aceea organele statului fac o anchetă. Nu se poate să avem tarife aşa cum erau.

Totuşi, având în vedere că tarifele de referinţă sunt calculate în mod independent, pe baza unui istoric de 5 ani şi are încărcările date de particularităţile României, frecvenţa, severitatea sau inflaţia daunelor, noi considerăm că aceste tarife de referinţă sunt relevante şi trebuie luate în calcul în această limitare pe care noi am propus-o", a precizat Valentin Ionescu.

×
Subiecte în articol: asigurare RCA ASF Nicu Marcu
Parteneri
Merg sau nu elevii luni la şcoală? Anunț de ULTIMĂ ORĂ
x close