Antena 3 CNN Economic Previziune sumbră! La ce valoare ar putea ajunge euro în a doua parte a anului

Previziune sumbră! La ce valoare ar putea ajunge euro în a doua parte a anului

Previziune sumbră! La ce valoare ar putea ajunge euro în a doua parte a anului
Sursa foto: Foto: pexels.com
11 Ian 2019   •   17:14

Instabilitatea fiscală reprezintă cea mai mare provocare din anul 2019, consideră oamenii de afaceri, potrivit rezultatelor celei de-a IX-a ediţii a barometrului semestrial privind perspectivele economiei - KeysFin Business Focus 2019. 

Conform datelor barometrului, impredictibilitatea legislaţiei fiscale va influenţa semnificativ apetitul investitorilor, atât români cât mai ales străini, pentru deschiderea unor noi afaceri.

Conform documentului, 64% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o scădere a investiţiilor în economie, pe fondul înrăutăţirii perspectivelor macroeconomice.

Scăderea investiţiilor private în economie, mai ales a celor greenfield, cu potenţial de dezvoltare pe orizontală, va fi influenţată şi de o posibilă restrângere şi scumpire a creditării, pe fondul măsurilor administrative anunţate de autorităţi.

"57% dintre investitori au indicat scumpirea creditării drept una dintre principalele provocări din 2019. Ordonanţa lăcomiei va determina instituţiile financiare să îşi reconsidere business-urile din România, iar consecinţele s-ar putea vedea într-o scumpire a creditării şi o reducere a liniilor de finanţare pentru business-ul românesc. Aceste măsuri vor influenţa semnificativ percepţia investitorilor străini, iar o retrogradare a României de către agenţiile de rating nu este exclusă", se spune în analiză.

Potrivit barometrului, deprecierea leului (estimată de 43% dintre respondenţi), blocajul financiar (36%), creşterea preţurilor la utilităţi (27%) şi criza de pe piaţa forţei de muncă (23%) au fost menţionate, de asemenea, pe lista principalelor riscuri pentru economie.

Anticipat în barometrul KeysFin Business Focus 2018, puseul inflaţionist din economia romanescă este preconizat să continue şi în acest an, influenţat, printre altele, de deciziile administrative privind suprataxarea furnizorilor de energie şi de evoluţia preţurilor la nivel mondial.

În aceste condiţii, întrebaţi fiind la ce cotaţie cred că va fi tranzacţionat euro în primul semestru, majoritatea investitorilor (55%) au indicat intervalul 4,68 - 4,7 lei,  cu o perspectivă de trecere peste acest nivel în a doua parte a anului. 21% dintre investitorii chestionaţi de Keysfin văd euro peste pragul de 4,7 lei, iar 24% au evitat să se pronunţe, considerând că previziunile sunt greu de făcut, având în vedere evoluţia prea puţin predictibilă a cursului valutar.


 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: euro
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close