Antena 3 CNN Economic Primele concedieri, după suprataxarea angajaţilor cu part-time: 50.000 de contracte, desfiinţate. BNS: "Guvernele României trag cu tunul în vrăbii"

Primele concedieri, după suprataxarea angajaţilor cu part-time: 50.000 de contracte, desfiinţate. BNS: "Guvernele României trag cu tunul în vrăbii"

Se fac primele concedieri după suprataxarea contractelor part-time, de la 1 august, măsură decisă de guvern. 

Primele concedieri, după suprataxarea angajaţilor cu part-time: 50.000 de contracte, desfiinţate. BNS: "Guvernele României trag cu tunul în vrăbii"
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Uwe Anspach
04 Aug 2022   •   15:40

Aproape 50.000 de contracte au fost deja desfiinţate, cele ale unor menajere, grădinari sau livratori de mâncare. 

Din datele de la Inspecția Muncii, se arată că au fost desființate, de la finalul lunii iulie și până joi, 4 august, 44.500 de contracte de muncă part-time, dintr-un total care era la final de iulie de peste 1.000.000 de contracte. Acum au mai rămas 985.000 de contracte de muncă part-time. 

Ce categorii de angajaţi sunt cel mai afectaţi

În jur de 28.000 de contracte de muncă au fost transformate în contracte cu normă întreagă, în timp ce 16.500 de contracte au fost încheiate definitiv, adică sunt oameni cărora fie le expiraseră actele, fie le-a expirat contractul de muncă part-time, fie au fost dați afară.

În special, e vorba de coafeze, oameni care se ocupau de curățenie, îngrijitori, grădinari sau chiar IT-iști, pentru că și acolo sunt astfel de contracte. 

Cea mai mare nemulțumire a mediului privat este faptul că atunci când trebuie să plătească un angajat pe contract part-time trebuie să îi plătească contribuțiile la nivelul salariului minim pe economie. 

Nu așa se întâmpla până acum, când erau plătite acele contribuții doar pentru orele lucrate, adică două ore de exemplu, pe zi, pentru un contract part-time. 

Această modificare a intrat în vigoare de la data de 1 august, după ce a fost revizuit Codul fiscal. 

Dumitru Costin, BNS: "Foarte multe dintre ele sunt contracte `la gri`"

"În momentul în care Guvernul a făcut acele modificări de Cod fiscal, atât pe part-time-uri, cât și pe micro-întreprinderi, a luat aceste decizii în principal din cauza faptului că foarte multe dintre ele sunt contracte la gri, cum sunt ele numite. 

Adică facem un contrăcţel acolo, la salariul minim și pe 2 ore, plătim contribuție la pensii și la sănătate, salariu minim 2 ore și în rest, banii la trai. 

Ca de obicei, guvernele României trag cu tunul în vrăbii. Aceasta este o expresie care îmi place și care ajută pe mulți să înțeleagă sau ar trebui să înțeleagă. 

Deci, în loc să găsească soluții pentru vrăbiile respective, au tras cu tunul. Adică au venit cu o modificare de Cod fiscal care produce pagube, distruge, dar obiectivele reale nu și le ating", a spus Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS).

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close