Antena 3 Economic Anunțul ministrului Agriculturii: Ce se întâmplă cu carnea, lactatele și ouăle

Anunțul ministrului Agriculturii: Ce se întâmplă cu carnea, lactatele și ouăle

de M.Z.    |    20 Iul 2016   •   16:46
Anunțul ministrului Agriculturii: Ce se întâmplă cu carnea, lactatele și ouăle
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Produsele din zona de munte - carne, lactate, ouă, miere şi diverse siropuri şi plante - vor putea fi etichetate ca "produse montane", a anunţat miercuri ministrul Agriculturii, Achim Irimescu

"Aş vrea să subliniez în mod special (...) Hotărârea de Guvern privind produsul montan. Etichetarea ca produs montan a fost introdusă prin Regulamentul 665 din 2014, când actualul premier era comisar la Comisia Europeană, răspundea de agricultură. Şi ideea de bază este ca produsele din zona de munte - este vorba de carne şi produse din carne, este vorba de lapte şi produse lactate, ouă, miere şi diverse siropuri şi plante - să poată fi etichetate ca produse montane şi, astfel, să se consfinţească şi prin etichetare calitatea deosebită a acestor produse. (...) Este vorba de produsele care se obţin de la animale care (...) două treimi din viaţă trăiesc în zona de munte, iar în cazul animalelor în transhumanţă 25% din perioada în care trăiesc trebuie să petreacă pe munte. Laptele şi ouăle trebuie însă integral să fie obţinute de la animale care trăiesc în zona de munte", a spus Achim Irimescu. 

El a precizat că locuitorii din zona montană depind în mare parte de produsele pe care le realizează. 

"Să nu uităm că în zonele de munte, care în România acoperă 30% din suprafaţa ţării, (...) se mai regăsesc circa 3,2 milioane de locuitori. Depind în mare parte de produsele pe care le realizează. Ca urmare, credem că este extrem de bine-venită această iniţiativă europeană, pe care în sfârşit reuşim şi noi, în România, să o punem în practică, pentru că cei interesaţi îşi vor putea eticheta produsele şi valoarea adăugată a acestora va fi cu totul alta, deci vor avea un profit mai mare", a explicat Irimescu. 

Ministerul Agriculturii va verifica dosarele pe care producătorii le vor prezenta pentru a-şi putea eticheta produsele. 

"Ministerul Agriculturii se constituie în autoritate competentă pentru verificarea dosarelor pe care producătorii le vor prezenta şi (...) este extrem de important pentru noi să gândim în aşa fel lucrurile încât să nu adăugăm foarte multă birocraţie", a punctat Irimescu. 

Potrivit acestuia, procedura de etichetare ca "produs montan" este similară cu cea privind produsele tradiţionale recunoscute în ţară

"Este cumva similar cu produsele tradiţionale recunoscute în ţară. La Direcţiile agricole judeţene ale Ministerului Agriculturii, (producătorii - n.r.) îşi vor prezenta aplicaţiile. (...) Va fi un dosar pe care trebuie să îl prezinte şi prin care să certifice condiţiile pe care le-am menţionat (...) în ceea ce priveşte obţinerea produselor pe care fermierul vrea să le comercializeze", a precizat Achim Irimescu. 

Întrebat cum poate un fermier să dovedească faptul că a ţinut oile pe munte o anumită perioadă, ministrul Agriculturii a răspuns: "În principiu, (...) ştim în ce perioadă urcă oile la munte şi când coboară şi fiecare producător are un veterinar. Chiar în această perioadă am discutat cu preşedintele Autorităţii Veterinare să facem şi la veterinari gen medic de familie, ca să nu mai fie probleme ca atunci când se deplasează în transhumanţă oile de la şes la munte, atunci schimbăm medicul. Şi suntem în curs de a introduce şi această reglementare". 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close