Antena 3 CNN Economic Purtătorul de cuvânt al BNR: "Atâta vreme cât creşte inflaţia nu putem să nu creştem dobânzile"

Purtătorul de cuvânt al BNR: "Atâta vreme cât creşte inflaţia nu putem să nu creştem dobânzile"

Banca Naţională nu poate să nu crească dobânzile atât timp cât creşte inflaţia, a afirmat astăzi purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al BNR: "Atâta vreme cât creşte inflaţia nu putem să nu creştem dobânzile"
Sursa foto: Facebook
de Mia Lungu    |    10 Oct 2022   •   20:58

"A crescut (dobânda cheie - n.r.) pentru că a crescut inflaţia mai mult decât ne aşteptam şi am văzut această creştere. Cumva în trimestrul al IV-lea al acestui an ar fi trebuit sau am fi vrut să intrăm pe o uşoară traiectorie descendentă. Nu este încă momentul unei traiectorii descendente, indiferent că este uşoară sau nu. Probabil acest episod se va muta spre anul viitor.", a spus Dan Suciu, la Digi24.

"Atâta vreme cât creşte inflaţia din păcate nu putem să nu creştem dobânzile. Sau nu pot să nu crească dobânzile. Ele sunt condiţionate de creşterea inflaţiei şi sunt răspunsul la creşterea inflaţiei.

Sigur că e un efort şi ne preocupă această îngrijorare pe care o creează creşterea dobânzilor, mai ales asupra Robor-ului şi IRCC-ului, care implicit determină creşterea ratelor. Şi Banca Naţională a fost preocupată de această chestiune, nu numai prin empatia şi compasiunea pe care o avem faţă de situaţie ci prin pregătirea persoanelor care au asemenea rate că urmează o perioadă a dobânzilor mari. Puteam să creştem mai abrupt dobânda", a spus Dan Suciu, la Digi24, întrebat despre perspectiva de creştere a dobânzilor.

"Nu-i normal să fie dobânzi zero sau dobânzi negative. A fost o perioadă de anormalitate, venită pe baza încercărilor pe care statele, guvernele şi băncile centrale le-au făcut să treacă de o criză economică. Au reuşit să treacă de criza economică, creând o presiune uriaşă asupra dobânzilor, în sens negativ.

Banii au fost extrem de ieftini, dar am anunţat de multă vreme la banca centrală: Aveţi grijă, de un an de zile vorbim asta, aveţi grijă, perioada dobânzilor mici sau foarte scăzute a fost o excepţie, s-a încheiat. Urmează o perioadă de dobânzi relativ normale.

Nu ne aşteptam să avem 15% inflaţie şi din cauza războiului şi aşa mai departe. Să trecem o dată de episodul geopolitic şi al crizei energetice şi vom avea dobânzile normale. Asta este, de fapt, situaţia pe care o observăm", a mai spus Dan Suciu.

×
Subiecte în articol: BNR Dan Suciu inflatia dobanzi
Parteneri
Top trei cele mai invidioase zodii, cu Mihai Voropchievici
x close