Antena 3 CNN Economic Rabla 2022. S-au terminat banii din prima etapă a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus pentru persoanele fizice

Rabla 2022. S-au terminat banii din prima etapă a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus pentru persoanele fizice

Rabla 2022. Bugetul primei etape a Programului Rabla Clasic și Rabla Plus pentru persoanele fizice a fost epuizat, a anunțat, astăzi, Fülöp Lóránd, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Rabla 2022. S-au terminat banii din prima etapă a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus pentru persoanele fizice
Sursa foto: Hepta/ Petrisor Iordan
de Mia Lungu    |    18 Feb 2022   •   17:25

"Bugetul primei etape a Programului Rabla Clasic și Rabla Plus pentru persoanele fizice a fost epuizat. În cazul persoanelor juridice au fost rezervate integral sumele pentru Rabla Plus. Pentru Rabla Clasic au rămas mai puțin de 4  milioane de lei", a anunțat președintele AFM, pe Facebook.

În anul 2022, Programele Rabla Clasic și Rabla Plus se desfășoară etapizat. A doua etapă a programelor va începe în data de 4 martie, pentru persoane juridice, și în 6 mai, pentru persoane fizice.

Calendarul de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe și sumele alocate solicitanților sunt disponibile pe site-ul AFM.

Listele cu producătorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro, la secțiunile programelor. În ediția de anul acesta, programele vin cu o serie de modificări.

În ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;

- ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Rabla 2022. Ecobonusuri pentru maşinile mai vechi de 15 ani

O altă modificare se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului, care trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări în România.

De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei, la care se pot adauga:

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou. În cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou.

×
Subiecte în articol: banii AFM Fülöp Lóránd
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close