Antena 3 CNN Economic Radu Opaina explică de ce nu pot fi interzise centralele de apartament. "Cineva are interesul să sperie populația"

Radu Opaina explică de ce nu pot fi interzise centralele de apartament. "Cineva are interesul să sperie populația"

Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), și fost director al RADET (Termoenergetica, în prezent), a explicat de ce nu pot fi interzise centralele de apartament în următorii ani.

Radu Opaina explică de ce nu pot fi interzise centralele de apartament. "Cineva are interesul să sperie populația"
Sursa foto: Getty Images / Maryna Terletska
de Georgiana Adam    |    16 Apr 2024   •   15:52

Opaina spune că centralele de apartament "nu vor fi interzise în următorii 30 de ani".

Potrivit reprezentantului FAPR, directiva europeană cu privire la interzicerea centralelor se referă în primul rând la marii poluatori.

Radu Opaina, despre interzicerea centralelor de apartament: "Cineva are interesul să sperie populația"

"Tot văd informații legate de interzicerea centralelor de apartament. Cineva are interesul să sperie populația. 

Centralele de apartament nu se vor interzice în următorii 30 de ani, pentru că trebuie să-i oferi cetățeanului o alternativă. 

Dacă îmi interzici să merg pe o stradă, trebuie să-mi creezi altă stradă. Sunt tot felul de interpretări în interesul unora, probabil ca să sperie lumea. 

Unii văd că le fug clienții, asta în contextul în care sistemul de termoficare este în colaps", a declarat Radu Opaina.

Potrivit președintelui FAPR, dacă furnizorul de gaze dă aprobare, "atunci oricine își poate monta centrală în apartament".

Radu Opaina: "Directiva europeană, cu termen 2050, se referă în primul rând la marii producători"

Radu Opaina mai spune că lanțul de interzicere al centralelor de apartament este unul foarte lung.

"Directiva europeană, care are termen 2040-2050, se referă în primul rând la marii producători. 

Atunci când pui aceste mari centrale la punct, doar atunci îi poți cere cetățeanului să se branșeze la aceste surse. Până atunci, nu ai voie să interzici nimic. 

Ca atare, marii poluatori trebuie să-și rezolve problemele. Eu vă garantez că dacă statul și-ar fi făcut treaba, cetățenii nu se duceau către centralele de apartament. 

Lanțul este foarte lung. Problema trebuie abordată logic și omenește, nu heirupism", mai spune Radu Opaina, potrivit gandul.ro.

Dumitru Chisăliță, despre interzicerea centralelor: "Nu există un element concret în momentul de față"

Şi Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a spus recent că nu există un astfel de element concret în momentul de față.

"La momentul de față există diverse discuții la nivel european în cadrul unui regulament care se numește Eco-design, privind construcția unor echipamente și vânzarea unor echipamente care să fie frendly cu mediul, care să fie eficient energetic, care să reducă puternic emisiile de dioxid de carbon.

Nu există un regulament aprobat în momentul de față la nivelul Uniunii Europene care să interzică în mod expres prezența centralelor pe gaze naturale începând cu anul 2030.

Există recomandări ca fiecare stat să încerce să-și îmbunătățească tehnologia, formele de energie primară pe care le folosește, astfel încât să reducă emisiile de mediu și să reducă dependența de importul de energie, în special de gaze naturale și alte produse. 

Încă o dată, repet, nu există un astfel de element concret în momentul de față.

Deci, din punctul acesta de vedere cred că oamenii trebuie să stea totuși liniștiţi, nu trebuie să se alarmeze pe linia aceasta.

În același timp, ştim că atât la nivelul Europei, cât și în orașe din România, consiliile locale au venit cu o serie de politici energetice prin care interzic introducerea acestor centrale la clădirile noi.

Este vorba de Cluj. Clujul are o astfel de politică, pentru tot ceea ce înseamnă blocuri noi, acolo nu se permite să se monteze centrală de apartament în interiorul apartamentului, ci doar centrală de bloc sau centrală de scară.

Dar cred că modul în care s-a pus această informație este unul care nu este în concordanță cu legislația aprobată în momentul de față, neexistând, cel puțin la momentul de față, acest pericol", a spus recent Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, la Antena 3 CNN.

Interzicerea centralelor - O nouă directivă la Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat recent Directiva privind schimbările climatice, care interzice printre altele și centralele termice de apartament, dar până în 2040.

Directiva a fost adoptată cu 370 voturi "pentru", 199 împotrivă și 46 abţineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close