Antena 3 CNN Economic Turcan vrea să-i pună pe români să aleagă între pensie şi salariu: "Bugetarii să nu taie frunză la câini şi să primească sporuri de 60%"

Turcan vrea să-i pună pe români să aleagă între pensie şi salariu: "Bugetarii să nu taie frunză la câini şi să primească sporuri de 60%"

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, vrea să-i pună pe români să aleagă între pensie şi salariu, explicând că multe persoane, după ce se pensionează, aleg să lucreze în continuare, pentru a mai câştiga bani.

Turcan vrea să-i pună pe români să aleagă între pensie şi salariu: "Bugetarii să nu taie frunză la câini şi să primească sporuri de 60%"
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    07 Apr 2021   •   11:41

"La privat, nu poţi să interzici cumularea pensiei cu salariul. (...) În momentul când se interzice cumulul pensie-salariu la stat, practic, un număr important de oameni în puterea muncii se pot îndrepta spre piaţa privată", a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan, explicând cum vor fi convinşi bugetarii să renunţe la astfel de practici, potrivit digi24.ro.

Oficialul spune că datele arată că românii "oarecum, chiar dacă ies la pensie, optează să lucreze după".   

Raluca Turcan: Provocarea noastră este să creştem şi să impulsionăm viaţa activă

"Aceste cifre care arată că avem 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fără, plus aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmaş. Dintre toţi aceştia, peste 200.000, după momentul pensionării, optează să lucreze. 

Cred că se raportează la varianta de vârstă de pensionare oarecum ca la un beneficiu pe care îl au, şi nu ca la un moment în care viaţa activă se încheie şi după aceea beneficiezi de drepturile în urma unei viaţi de muncă. Provocarea noastră este să creştem şi să impulsionăm viaţa activă. 

Cifrele pe fond nu arată bine, avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii, avem deja nişte semnale de creştere a şomajului, pentru că se resimt efectele pandemiei", a mai spus ministrul Muncii.

Proiectul de faţă ar urma să fie aprobat în Guvern în următoarele două săptămâni, a precizat Turcan, care vrea să-i convingă pe români să aleagă doar salariul sau doar pensia. 

"Avem peste vârsta legală de pensionare 230.000 de oameni care, după ce s-au pensionat, aleg să se reangajeze. Şi atunci le spunem să rămână mai mult în câmpul muncii şi salariile să devină mai atractive, fie că vorbim de privat, fie de stat".   

Turcan: Bugetarii să nu taie frunză la câini şi să primească sporuri de 60%

Oficialul spune că, "pe fond avem o creştere a numărului de pensionari, ceea ce înseamnă că presiunea pe bugetul de asigurări sociale este una foarte mare, iar sustenabilitatea sistemului de pensie este şubredă". 

Potrivit oficialului de la Muncă, salarizarea în sistemul public şi în privat "nu trebuie să fie puse în antiteză, totul este ca activitatea lor să fie eficientă în sistemul public, să nu taie frunză la câini şi să primească sporuri de 60%".
 

×
Subiecte în articol: Raluca Turcan pensie salariu pensii
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close