Antena 3 CNN Economic Raluca Turcan vrea să mărească salariul minim: "Este mic. Ar putea creşte din 1 ianuarie 2022"

Raluca Turcan vrea să mărească salariul minim: "Este mic. Ar putea creşte din 1 ianuarie 2022"

Salariul minim pe economie este mic şi trebuie să crească, astfel că vor începe negocierile cu sindicatele şi patronatele pe această temă, a anunţat, miercuri, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Raluca Turcan vrea să mărească salariul minim: "Este mic. Ar putea creşte din 1 ianuarie 2022"
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    25 Aug 2021   •   14:15

Ministerul Muncii a anunţat patronatele şi sindicatele să se pregătească pentru negocierile cu privire la salariului minim care ar putea creşte din 1 ianuarie 2022.

"Eu o să vă spun câteva principii, ca să fie lucrurile foarte clare. Unu: cred că salariul minim trebuie să crească şi cred că este mic în România", a spus, miercuri, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Turcan: "Cred că salariul minim trebuie să crească şi cred că este mic în România"

Oficialul a fost întrebată de presă cât este salariul minim, întrebare pe care a primit-o, cu o zi în urmă, şi ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, dar nu a ştiut să răspundă.

"Vă daţi seama că îl cunosc şi am negociat creşterea salariului minim brut la 2.300 de lei. Putem fi un pic serioşi, vă rog, am nişte lucruri de spus. Vreau să clarific punctul de vedere cu salariul minim", a replicat Turcan.

"Deci unu: trebuie să crească pentru că este mic şi 2.300 brut este puţin, în condiţiile în care avem şi un fenomen îngrijorător de muncă nedeclarată sau muncă subdeclarată, ceea ce face ca, de fapt, oamenii să fie privaţi şi în privinţa salariului pe care îl primesc în mână, şi în privinţa contribuţiilor la sistemul de pensii. 

De asemenea, această creştere a salariului minim trebuie făcută predictibil şi să nu conducă la o avalanşă de concedieri şi de pierderi de locuri de muncă", a spus ministrul Turcan.

1,6 milioane de angajați sunt încadrați cu salariul minim lunar, adică 1.386 de lei în mână

În prezent, aproximativ 1,6 milioane de angajați sunt încadrați oficial cu salariul minim lunar, de 2.300 de lei brut, adică 1.386 de lei în mână.

Însă, a completat Turcan, nu toţi salariaţii care au salariul minim în cartea de muncă primesc acest venit, ea catalogând drept "negativ, contraproductiv" faptul că unii angajaţi acceptă să fie plătiţi "la negru sau la gri".

Ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu, o nouă gafă: nu ştie cât este salariul minim

Ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu, a admis, marţi, că nu știe care este salariul minim din România. 

Întrebat de presă dacă ştie cât este salariul minim în mână, net, în România, noul ministru de Finanţe a răspuns:

"Da, este în jur de 1.600 de lei". 1.386 de lei - a venit răspunsul reporterului.

×
Subiecte în articol: salariu minim Raluca Turcan
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close