Antena 3 CNN Economic Rareş Bogdan intervine în scandalul banilor pentru fermieri: "Daea trebuie să verifice din nou stocurile României"

Rareş Bogdan intervine în scandalul banilor pentru fermieri: "Daea trebuie să verifice din nou stocurile României"

O asociație de fermieri români anunță un protest național pe 7 aprilie, dacă guvernul nu ia decizii legate de cerealele din Ucraina și nu plătește despăgubirile pentru seceta de anul trecut.

de Georgiana Adam    |    24 Mar 2023   •   14:03

"Ca un prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro din rezerva agricolă de urgență. Dar acest lucru nu este suficient. 

Acest lucru a fost foarte clar. Prin urmare, sunt recunoscător României, care a depus o moțiune și care a sugerat să analizăm posibilitatea de a crește această sumă pentru fermierii din statele din prima linie.

Este important să îi ajutăm pe fermierii noștri din Uniunea Europeană care trebuie să facă față consecințelor pieței. Pentru că o mare cantitate de cereale ajunge acum pe piața europeană, iar acest lucru are o influență asupra prețurilor. 

Prin urmare, acele țări din prima linie, care ajută cel mai mult cu culoarele de solidaritate, nu ar trebui să sufere de dezavantaje", a transmis președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situaţiei. 

Preşedintele von der Leyen a anunţat în timpul reuniunii Consiliului European că CE va reanaliza şi va reveni asupra cifrelor pentru România.

Rareş Bogdan: "Doi miniştri spun că CE vrea răul României"

"S-a solicitat o reanalizare, eu am fost primul europarlamentar român care am solicitat din ianuarie sume pentru compensări, situaţia e dramatică, ei au solicitat la primele calcule peste 240 milioane euro, deci 10 milioane sunt absolut insuficiente.

Suma necesară pentru cele şase ţări afectate, printre care şi România, ar fi undeva la 600 milioane euro.

Se ştie că fermierii români au suferit pierderi. Timp de 20 de ani, clasa politică conducătoare din România, din 1990 până în 2010, a pus vina pe vechea moştenire şi spunea că nu pot avea performanţe.

După, miniştrii români au pus placa că Bruxelles e de vină, am auzit inclusiv de la doi miniştri din cabinetul Ciucă.

Sunt doi miniştri care în ultimele săptămâni ne spun că nu avem reforma pensiilor speciale făcută, care trebuia terminată pe 14 decembrie, pentru că cineva a făcut un PNRR şi Comisia vrea răul României.

Noi avem 6 milioane de hectare pe care le-am cultivat cu cereale. Eu nu am cerut nici demisii, nu dau vina pe nimeni.

Noi trebuie să raportăm datele corecte. Domnul Daea împreună cu Ministerul Agriculturii trebuie să verifice stocurile acum, iar preşedintele Iohannis a obţinut această reanalizare. 

Pe baza ei, vom putea să reîmpărţim cei 500-600 milioane, iar România să aibă o situaţie corectă, dar pentru asta noi trebuie să nu ne vindem singuri căciula.

Dacă vii cu argumente obţii orice, nimeni nu e absurd, nimeni nu vrea răul României, dar pentru asta trebuie să te duci pregătit", a spus europarlamentarul Rareş Bogdan, vineri, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close