Antena 3 CNN Economic Cum își pot reduce românii creditele ipotecare și cât costă refinanțarea

Cum își pot reduce românii creditele ipotecare și cât costă refinanțarea

După ce băncile au început să scadă dobânzile fixe, românii au posibilitatea de a-și reduce ratele la creditele ipotecare. În acest caz, refinanțarea poate să scadă perioada de creditare cu aproximativ opt ani.

Cum își pot reduce românii creditele ipotecare și cât costă refinanțarea
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iun 2023   •   11:33

Băncile au început să scadă dobânzile fixe, iar românii își pot reduce rata cu peste 340 de lei sau perioada de creditare cu opt ani.

Dacă ne raportăm, de exemplu, la un credit de 260.000 de lei, pentru o perioadă de 25 de ani, dobânda, în prezent,  va fi de 7,98%.

Rata pentru un astfel de credit ajunge la 2.003 lei, în timp ce dobânda achitată la final ar ajunge la valoarea de 340.983 lei. 

Clientul care solicită un astfel de credit are două variante pentru a plăti mai puțin, anume refinanțarea cu reducerea ratei sau cu reducerea perioadei de creditare.

Citește și: Noi reguli pentru chiriaşii români, din 10 iunie 2023. Amenzile pe care le riscă proprietarii dacă nu respectă legea

În cazul reducerii ratei, dobânda va scădea la 5,9%, pentru cinci ani, plus 8,48%, pentru următorii 20 de ani.

Astfel, clientul își va reduce rata cu 344 de lei, iar dobânda finală cu 15.833 de lei.

Cea de-a doua variantă îi oferă clientului posibilitatea de a-și reduce perioada de creditare de la 25 la 17 ani, rata fiind ușor mai mare decât în primul caz, anume 2.022 de lei.

Cu toate acestea, dobânda achitată la final va fi mult mai mică, anume 193.883 lei, față de 325.150 de lei, plătiți în cazul reducerii ratei.

Pe de altă parte, este important de avut în vedere faptul că refinanțarea implică anumite costuri, care pot ajunge la valoarea de 3.000 de lei.

×
Subiecte în articol: refinanţare credit
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close