Antena 3 CNN Economic Reguli noi la vânzarea terenurilor. Impozitul obligatoriu fără care românii nu pot înstrăina bucăţile de pământ

Reguli noi la vânzarea terenurilor. Impozitul obligatoriu fără care românii nu pot înstrăina bucăţile de pământ

Sunt reguli noi pentru români la vânzarea unui teren agricol. Tranzacţia poate deveni nulă, dacă oamenii nu achită un impozit.

Reguli noi la vânzarea terenurilor. Impozitul obligatoriu fără care românii nu pot înstrăina bucăţile de pământ
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    02 Mai 2024   •   20:00

Noua lege a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi a fost publicată în Monitorul Oficial

Astfel, tranzacțiile cu terenuri devin nule dacă nu este achitat un impozit obligatoriu pentru vânzarea terenurile din extravilan.

În Monitorul Oficial nr. 406, de marți, 30 aprilie a fost publicată o lege care schimbă regulile privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Este vorba despre Legea nr. 116/2024 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 104/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, precum și de completare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.

Prin legea publicată în Monitorul Oficial, și care a fost promulgată anterior de președintele Klaus Iohannis, se introduce un nou articol care prevede că vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan implică obligația de plată a unui impozit important, astfel:

- La articolul 16, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins: "(2) Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea prevederilor art. 4(2) referitoare la obligația de plată a impozitului este interzisă și se sancționează cu nulitatea relativă".

Articolul la care face referire noua lege prevede că terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina, prin vânzare, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, cu obligaţia plăţii de către vânzători a unui impozit în cotă de 80% aplicată asupra diferenţei pozitive dintre valoarea terenurilor agricole de la data vânzării şi cea de la data cumpărării, determinată potrivit valorii orientative stabilită prin expertiza întocmită de camera notarilor publici sau a valorii minime stabilită prin studiul de piaţă realizat de camerele notarilor publici, după caz, din respectiva perioadă.

Alte modificări ale regulilor privind vânzarea de terenuri agricole vizează următoarele articole:

- La articolul 2, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: "Art. 2. — (1) Terenurile agricole situate în intravilan și terenurile care formează un singur imobil, identificat printr-un singur număr cadastral, compuse parțial dintr-o suprafață majoritară aflată în intravilan, cu categoria de folosință curți/construcții, și parțial în extravilan, cu destinație agricolă, nu intră sub incidența prezentei reglementări", potrivit agrointel.ro.

×
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close