Antena 3 CNN Economic Relu Fenechiu: Fosta conducere a CFR viza disponibilizarea a 6.000 de oameni

Relu Fenechiu: Fosta conducere a CFR viza disponibilizarea a 6.000 de oameni

Relu Fenechiu: Fosta conducere a CFR viza disponibilizarea a 6.000 de oameni
Sursa foto: Foto: Agerpres
de G.S.    |    21 Apr 2013   •   11:23
CFR S.A. este cea mai importantă companie din portofoliul Ministerului Transporturilor, a declarat ministrul de resort, Relu Fenechiu, potrivit căruia planul de administrare propus de fosta conducere a companiei nu avea suficiente obiective concrete şi prevedea disponibilizarea a 6.000 de oameni.
"Nu aş dori să intru foarte mult în amănuntele pentru care a fost respins planul de administrare şi implicit a fost demisă conducerea companiei CFR SA. Vreau doar să vă spun că de la acest plan aş fi aşteptat mai multe obiective concrete şi cu termene de realizare. Vreau să vă spun că în acest plan nu se vorbea absolut nimic despre fondurile europene din perioada 2014-2020 şi despre direcţiile în care putem să folosim aceste fonduri. Vreau să vă spun că în acest plan de administrare nu se vorbea nimic despre modul în care putem face restructurare la compania CFR SA. Se spunea doar că vor fi disponibilizaţi 6.000 de oameni, punct. Vreau să vă spun că în acest plan nu se vorbea nimic despre Gara de Nord şi vreau să vă spun că sunt multe de spus. Dincolo de asta, trebuie să ştiţi că este o decizie pe care am luat-o, mi-o asum. Consider că astăzi CFR SA este cea mai importantă companie din portofoliul Ministerului Transporturilor şi de performanţa acestei companii depinde, dacă vreţi, foarte mult, performanţa mandatului meu", a declarat Fenechiu, într-o emisiune televizată, conform Mediafax.
Fostul director general al CFR SA, Dimitris Sophocleous, a declarat la jumătatea lunii martie, pentru agenţia Mediafax, că va reevalua personalul companiei, care se ridică la aproape 28.000 de angajaţi şi pe care îl consideră ridicat raportat la dimensiunea reţelei, urmând ca o decizie de reorganizare să fie luată după discuţii cu sindicatele şi autorităţile.
CFR administrează aproximativ 15.000 de km de cale ferată. Fostul şef al CFR nu a avansat atunci o estimare privind numărul de angajaţi pe care îl consideră optim, dar a precizat că raportat la reţeaua existentă, numărul acestora este ridicat. El a precizat că în cazul reorganizării companiei şi disponibilizărilor de personal trebuie să fie luate în calcul salariile compensatorii, reformarea personală sau alte beneficii.
AGA CFR a respins, luni, planul de administrare propus administratorii în funcţie şi a numit un nou CA, din care fac parte Sorin Mîndruţescu (CEO Oracle România), Peter Weiss (fost şef la Bancpost şi RBS România) şi George Micu (fost director general al CFR Marfă), alături de Florian Raimund Kubinschi (vicepreşedinte executiv al Nextebank) şi Enache Jiru (secretar de stat la Finanţe), administratori şi în fostul CA. Noii administratori l-au numit pe Micu în funcţia de director general, el intrând recent şi în Consiliul de Administraţie al CFR Călători.
După respingerea planului, Sophocleous a anunţat că demisionează. Fosta conducere a CFR SA, selectată la începutul acestui an, în urma unui proces de recrutare a managementului privat, a acuzat factorul politic că este "disperat" să nu piardă controlul unei companii de stat şi a finanţărilor europene.
Din fostul CA mai făceau parte, în afară de Sophocleous şi cei doi care au rămas, Lucian Isar (preşedinte) şi Dănuţ-Leonard Sandu.
Fenechiu a afirmat că fiecare domeniu trebuie condus de profesionişti, şi nu de "politruci", dar a menţionat că în cazul fostei conduceri CFR nicio persoană avea experienţă în sectorul feroviar.
El a spus că în cazul CFR, cel mai important lucru este siguranţa feroviară, pentru care nu s-a făcut "absolut nimic" în ultimele trei luni, iar dacă situaţia ar fi continuat, putea deveni "o mare problemă". 
"Dacă, Doamne fereşte, mâine se întâmplă ceva pe liniile ferate din România, nu va fi responsabil un manager privat, ci va fi responsabilă tot clasa politică din România", a adăugat ministrul Transporturilor.
Fenechiu a lăsat să se înţeleagă că se va implica şi va fi "un jucător", termen folosit de unul dintre moderatori, şi în alte cazuri, nu doar al CFR.
"Trebuie să ştiţi că eu am venit să conduc Ministerul Transporturilor şi nu voi sta de-o parte, să mă uit şi să spun 'nu mă interesează nimic, pentru că este management privat'. (...) Aveţi încredere că voi fi ("jucător", n.r.). Dar toate lucrurile pe rând, aşa. Nu le pot face pe toate o dată, dar le voi face pe rând şi bine", a mai spus ministrul.
 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close