Antena 3 CNN Economic Românii au început să pună bani la saltea pentru zile negre | Banii cash, principala metodă de economisire

Românii au început să pună bani la saltea pentru zile negre | Banii cash, principala metodă de economisire

Potrivit unui studiu, românii au început să facă mai multe economii și să-și pună banii deoparte pentru momentele dificile. 50% dintre participanți au afirmat că situația lor financiară s-a înrăutățit față de anul trecut.

Românii au început să pună bani la saltea pentru zile negre | Banii cash, principala metodă de economisire
Sursa foto: Arhiva Antena 3
de Ioana Mircea    |    09 Aug 2022   •   11:52

Jumătate dintre români au precizat că anul acesta situația lor financiară s-a înrăutățit, iar 38% dintre ei se așteaptă să fie și mai rău, potrivit unui sondaj, realizat de Finzoom, la cererea CEC Bank, în luna iunie, pe un eșantion reprezentativ de peste 1.390 de respondenți din toată țara.

Principalul motiv de îngrijorare ar fi creșterea prețurilor la energie, menționat de 38,5% dintre respondenți, în creștere cu 60% față de un sondaj similar realizat trimestrul trecut.

Următoarele motive de îngrijorare ar fi pandemia (16,3% - în creștere față de sondajul realizat în primul trimestru al acestui an) și riscurile la adresa aprovizionării cu alimente și bunuri de necesitate (14,6%).

Cu toate acestea, se pare că românii nu mai sunt așa de speriați de conflictul din Ucraina. Trimestrul trecut acest subiect se afla pe locul doi în topul îngrijorărilor, iar acum a coborât pe locul cinci.

Doar pe 5% dintre români îi îngrijorează șomajul, iar dificultățile la plata ratelor – pe 6% dintre aceștia.

"În contextul incertitudinilor și perspectivelor pesimiste, românii au început să pună bani deoparte. Astfel, dacă în primul trimestru, doar 47% dintre respondenți declarau că strâng bani lunar, acum ponderea a urcat la 63%.

Majoritatea reușește să pună deoparte sume modeste: sub 300 de lei lunar (28,6%) și între 300 și 600 de lei (17,9%). Ponderea celor care declară că au un fond de urgență care să le acopere cheltuielile pe trei luni a urcat de la 28,24% la 36,95%", conform unui comunicat de presă.

În continuare, banii cash rămân modalitatea preferată de economisire, cu o pondere de circa 47% - în scădere însă față de trimestrul trecut, urmând plasamentele la bănci - cu o pondere de 43,7%, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: economii sondaj CEC Bank
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close