Antena 3 CNN Economic Românii s-au îmbulzit la coadă, ca să primească 50 de bani pe kilogram de gunoaie reciclate

Românii s-au îmbulzit la coadă, ca să primească 50 de bani pe kilogram de gunoaie reciclate

Au fost cozi interminabile în Târgu Jiu la reciclarea gunoaielor. Oamenii au stat la coadă pentru a preda gunoaie şi pentru a primi câte 50 de bani pentru fiecare kilogram.

de Georgiana Adam    |    04 Oct 2023   •   15:23

Oamenii s-au îmbulzit în parcarea unui supermarket pentru a vinde deșeurile şi au primit 50 de bani pe un kilogram.

Deși suma este derizorie, munți de gunoaie au apărut din senin la vânzare.

Acțiunea a durat două zile, suficient ca resturile să nu mai aibă loc in containere.

Sistemul garanţie-returnare devine funcţional pe 30 noiembrie 2023

Începând cu data de 30 noiembrie 2023, sistemul de garanţie-returnare (SGR) devine funcţional şi în România, conform prevederilor legale naţionale. Este, de fapt, data de la care consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 RON la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate.

Din 30 noiembrie, consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 RON la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate urmând ca, după golirea ambalajului, să îl predea într-un punct de returnare organizat de comercianţi, pentru a primi valoarea garanţiei plătite iniţial.

SGR pentru ambalaje primare nereutilizabile a fost creat în ideea de a încuraja reciclarea şi gestionarea eficientă a deşeurilor ambalajelor, deopotrivă de către populaţie şi companii. Sistemul este aplicabil pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizat pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase, care vor trebui să fie etichetate cu un marcaj specific.

×
Subiecte în articol: bani deseuri reciclare deşeuri gunoaie
Parteneri
Ordinea partidelor pe buletinul de vot, la alegerile europarlamentare 2024
x close