Antena 3 CNN Economic Lovitură pentru milioane de români cu pensii la pilonul 2 | Ce putem face să ne recuperăm banii

Lovitură pentru milioane de români cu pensii la pilonul 2 | Ce putem face să ne recuperăm banii

Peste 7 milioane de români au pierdut, în total, peste 7 miliarde de lei din pilonul 2 pe primul semestru din 2022 din cauza inflaţiei şi a investiţiilor fondurilor private în titluri de stat.

Lovitură pentru milioane de români cu pensii la pilonul 2 | Ce putem face să ne recuperăm banii
Sursa foto: Agerpres
de Ioana Mircea    |    05 Aug 2022   •   15:28

Au scăzut pensiile din pilonul 2, astfel că 7,4 milioan de români contribuabili la fondul privat de pensii pilon 2 au pierdut în total 7 miliarde de lei din banii de pensie pe primul semestru al acestui an din cauza inflației și investițiilor fondurilor private în titluri de stat.

Foarte mulți români s-au trezit cu mii de lei în minus în conturile din pilonul 2 deci cu mai puțini bani la pensie.

"Există o garanție a contribuțiilor la pilonul 2 de pensii pe care statul o impune prin lege.Oamenii care au contribuit trebuie să înțeleagă că nu vor pierde, față de banii pe care i-au cotizat, niciun leu.

În acest moment discutăm de valoarea activelor fondurilor acestea de pensii pilon 2 care au avut o diminuare și diminuarea este ca urmare a politicii în special guvernamentale, care a făcut ca să existe ezitări și un apetit mai mic al investitorilor de a cumpăra sau a evalua pe piața secundară titlurile de stat.

Vă aduc aminte un alt episod similar, în decembrie 2018 a fost și celebra ordonanță 114 a domnului Teodorovici, care a fă adus la căderea bursei și atunci a scăzut iarăși valoarea fondurilor de pensii pilon 2 după care s-a recuperat complet. Ba chiar a fost excedent în 2019.

Poate Autoritatea de Supraveghere Financiară ar trebui să umble puțin și la comisioanele uriașe ale acestor fonduri de pensii, să le mai scadă, măcar să nu piardă oamenii", a precizat pentru Antena 3, Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii, dar și președinte al Comisiei de Muncă din Parlamentul European.

×
Subiecte în articol: pilonul II de pensii pensii
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close