Antena 3 CNN Economic Românii care vor plăti mai mult la factura de energie electrică decât firmele | Calcule de ultimă oră

Românii care vor plăti mai mult la factura de energie electrică decât firmele | Calcule de ultimă oră

Miercuri se decide la guvern ce tarife vom plăti la gaz şi energie electrică, iar unii români pot primi reduceri de sute de lei direct în factura de la aceste utilităţi. 

de Georgiana Adam    |    09 Noi 2022   •   15:29

În schimb, unii români vor plăti pe un kWh mai mult ca firmele. Este vorba despre cei care vor avea un consum mai mare de 255 de kWH/lună.

Cum vor fi calculate noile facturi la energie electrică

- 0,68 lei kWh - consum până în 100 de kWh/lună 

- 0,80 lei kWh - consum între 100 de kWh şi 255 de kWh/lună 

- 1,3 lei kWh - consum peste 255 de kWH/lună

- 1 leu/kWh - pentru IMM-uri

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cum va funcţiona compensarea

- producătorul primeşte bani de la stat - furnizorul vinde la preţ MAXIMAL - preţ limitat consumator 

Cum vor fi calculate noile facturi la gaz

- 0,31 lei kWh pentru consumatorii casnici 

- 0,37 lei kWh pentru noncasnici 

Bani pentru energie electrică

- familii cu venituri între 1.500 de lei şi 4.000 de lei 

1. bani pe card lunar - plată facturi, gaz, curent, încălzire, lemne 

2. reducere direct în factură.

Românii care vor să schimbe furnizorul de energie electrică pentru că primesc prețuri foarte mari, și încearcă să caute varianta cea mai bună, pot cădea într-o capcană.

Oamenii se plâng că s-au trezit cu facturile umflate, deși au dat indexul, şi spun că atunci când au schimbat furnizorul, s-au trezit și cu 200-300 de kilowați în plus.

Important este acum ca în ziua în care se face schimbarea furnizorului, și asta se comunică și clientului, să facă o poză, să-i rămână o dovadă cu privire la indexul contorului. 

De foarte multe ori, sesizând furnizorul despre diferență, se rezolvă la furnizor. Dar dacă furnizorii nu sunt dispuși să soluționeze problema, atunci recomandarea noastră este să se adreseze autorității și vom verifica noi situația concretă", a recomandat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.

Sunt câteva aparate electrocasnice, cele mai utilizate, pe care oricine le are în casă şi care consumă foarte mult curent electric, în funcţie de tipul lor.

Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie.

Astfel, electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energia electrică în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât unele facturi întârzie, iar kilowattul s-a scumpit.

Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire.

×
Subiecte în articol: energie electrică facturi
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close