Antena 3 CNN Economic România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE în luna septembrie

România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE în luna septembrie

România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE în luna septembrie
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    16 Oct 2014   •   13:56

România a fost, în luna septembrie 2014, țara cu cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană (1,8%), în condițiile în care în UE rata anuală a inflației în luna septembrie a fost de 0,4% iar în zona euro de 0,3%, conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistică (Eurostat) şi citate de Agerpres.

Comparativ cu luna august 2014, inflația a crescut în nouă state membre (inclusiv în România de la 1,3% până la 1,8%), a rămas stabilă în două state și a scăzut în 17 state membre. Țările cu cea mai scăzută rată anuală a inflației au fost Bulgaria (minus 1,4%), Grecia (minus 1,1%) și Portugalia (minus 0,5%).

Cel mai mare impact de creștere asupra inflației în zona euro a venit de pe urma prețurilor la restaurante și cafenele (care s-au majorat cu 0,09 puncte procentuale) și chirii (care au crescut cu 0,07 puncte procentuale). În schimb, prețul combustibililor a scăzut cu 0,21 puncte procentuale iar prețurile serviciilor de telecomunicații au scăzut cu 0,12 puncte procentuale.

Inflația anuală în zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană (BCE), ceea ce ar putea să-i determine pe gardienii monedei euro să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare la reuniunea de luna viitoare.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS), prețurile de consum au crescut, în septembrie față de august, cu 0,12%, iar față de septembrie 2013 inflația a fost de 1,54%.

Potrivit INS, creșterea medie a prețurilor pe total, în ultimele 12 luni (octombrie 2013-septembrie 2014) față de precedentele 12 luni (octombrie 2012-septembrie 2013), determinată pe baza indicelui prețurilor de consum (IPC), este 1,2%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 1,3%.

×
Subiecte în articol: inflatie
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close