Antena 3 CNN Economic 2015, anul în care România a plătit cei mai mulţi bani către instituţiile internaţionale: Am achitat împrumutul de la FMI

2015, anul în care România a plătit cei mai mulţi bani către instituţiile internaţionale: Am achitat împrumutul de la FMI

2015, anul în care România a plătit cei mai mulţi bani către instituţiile internaţionale: Am achitat împrumutul de la FMI
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    15 Dec 2015   •   10:18

2015 este anul în care România a plătit cei mai mulţi bani către instituţiile internaţionale. Aproape 2 miliarde de euro au fost rambursate anul acesta către Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Uniunea Europeană. 

 
De asemenea, 2015 a fost şi anul în care a fost achitat împrumutul de la FMI, astfel că din 2016 nu vom mai avea de dat bani către Fond. 
 
România a plătit anul acesta şi ultima tranţă din cel mai mare împrumut pe care l-a contractat vreodată de la Fondul Monetar Internaţional. 165 de milioane de euro s-au dus către FMI în luna februarie, din cele 13 miliarde de euro, cat au primit autorităţile de la FMI în 2009, în plină criză economică. 
 
Însă anul acesta a fost vârful de plată către Uniunea Europeană: ţara noastră a rambursat peste 1,6 miliarde de euro către UE în 2015, încă din prima zi a anului. 46 de milioane de euro au fost doar dobânzile şi comisioanele. 
 
Cei mai puţini bani s-au dus anul acesta către Banca Mondială, 9,5 milioane de euro. Între 2009 şi 2015, ţara noastră a plătit către instituţiile internaţionale aproape 5 miliarde de euro. Cei mai mulţi bani s-au dus către FMI. 
 
În anii următori, România mai are de efectuat trei plăţi mari, însă doar către Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Până în 2019 mai avem de plătit în total 3,6 miliarde de euro.
 

×
Subiecte în articol: FMI imprumut imprumut FMI
Parteneri
Pedepse aspre pentru apelurile telefonice repetate și hărțuirea online
x close