Antena 3 CNN Economic România ar putea să îşi sigure independenţa energetică. Vezi aici cum

România ar putea să îşi sigure independenţa energetică. Vezi aici cum

România ar putea să îşi sigure independenţa energetică. Vezi aici cum
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
07 Oct 2012   •   11:35

România ar putea să îşi asigure independenţa energetică cu investiţii anuale de 3-4 miliarde euro până în 2030, asigurate în mare parte de sectorul privat, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
   
"Industria  energetică din România are un potenţial deosebit, nu numai de a sigura resursele necesare României, dar are şi potenţialul de a fi un factor de creştere economică. În primul rând pentru că avem un mix de resurse primare potenţiale foarte ridicat, de la petrol, gaze, suntem singurul producător în sud-estul Europei, la hidro, la nucleară, la partea de cărbune. Nu mai vorbesc de partea de regenerabile, care a început acum", a declarat Gheorghe într-o emisiune televizată.
   
Ea a arătat că de pendenţa faţă de importuri va creşte în timp la aproximativ 50% din consum, în absenţa investiţiilor.
   
"Dependenţa de importuri ar putea creşte de la circa 20% în 2010 la 50% în anul 2030. Aceasta dacă noi nu facem acele investiţiile necsare pentru a creşte producţia locală astfel încât să ne asigurăm o poziţie de independenţă strategică energetică. Acest lucru presupune ca de astăzi până în anul 2030 să investim circa 3-4 miliarde de euro pe an în tot ce înseamnă petrol şi gaze, toate celelalte industrii, nucleară, hidro şi regenerabile, şi în eficienţă energetică", a afirmat  Gheorghe.
   
Ea a adăugat că aceste investiţii ar urma să fie finanţate în mare parte de sectorul privat, statului revenindu-i partea de infrastructură şi ale domenii.
   
"Acest 3-4 miliarde de euro sunt posibil a fi finanţate. Marea parte va fi sectorul privat, dar există şi o parte cum ar fi infrastructura sau alte elemente care sunt de domeniul sectorului de stat", a precizat ea.
   
OMV Petrom asigură aproape jumătate din producţia de gaze la nivel naţional, respectiv circa 5 miliarde metri cubi anual. Compania este singurulproducător de petrol din ţară, cu o producţie de 4-5 milioane tone pe an.
   
Totodată, compania, controlată de grupul austriac OMV, a intrat şi pe piaţa producţiei de electricitate. OMV Petrom operează o termocentrală pe gaz şi un parc eolian.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close