Antena 3 Economic România și Canada au semnat memorandumul privind consolidarea și dezvoltarea domeniului nuclear

România și Canada au semnat memorandumul privind consolidarea și dezvoltarea domeniului nuclear

de Viorel Aydan Cioroi    |    05 Aug 2021   •   19:43
România și Canada au semnat memorandumul privind consolidarea și dezvoltarea domeniului nuclear
Sursa foto: Facebook/ Guvernul României

Ministrul Energiei și ambasadorul Canadei în România, în numele ministrului canadian al Resurselor Minerale, au semnat, în prezența premierului Florin Cîțu un memorandum de înțelegere privind consolidarea cooperării în domeniul Energiei Nucleare Civile.

Memorandumul semnat de către Virgil Popescu și Annick Goulet are ca scop consolidarea unei bune cooperări între Canada şi România, în domeniul energiei nucleare.

Canada are o vastă experiență în proiectele CANDU şi deja a realizat cu succes lucrări de renovare şi proiecte noi de construcţie pentru unităţi CANDU.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

”Mă bucur că în proiectul nostru de modernizare şi construcţie de noi reactoare nucleare, pe lângă partenerii din SUA şi Franţa, ni se alătură şi partenerii canadieni, cu care avem o colaborare foarte bună şi îndelungată în spate, în acest domeniu.

Prin semnarea acestui memorandum ne exprimăm interesul comun în consolidarea şi dezvoltarea în continuare a cooperării în proiectele de energie nucleară. Şi nu doar atât: vom încerca să colaborăm pentru a implementa noi tehnologii, care sunt viitorul energiei verzi. Vreau să le mulţumesc partenerilor canadieni pentru buna colaborare.

Totodată, prezenţa prim-ministrului Florin Cîţu la acest eveniment demonstrează cât de important este acest proiect pentru ambele state”, a afirmat Virgil Popescu, conform comunicatului transmis de Ministerul Energiei.

Partenerii canadieni urmează să se implice în proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă dar și în alte proiecte nucleare civile, din România.

Tot în urma acestui parteneriat, urmează să se rezolve problema cererii în creştere de forţă de muncă foarte calificată, mobilă şi adaptabilă, în rând cu nevoile actuale şi viitoare din domeniul energiei dar și reducerea schimbărilor climatice.

"Cooperarea nucleară a fost un pilon al relaţiei cu o vechime de 55 de ani dintre Canada-România. Sunt mândră că ne-am reînnoit astăzi angajamentul bilateral prin semnarea acestui Memorandum de Înţelegere şi aştept cu nerăbdare consolidarea schimburilor noastre în toate sferele, de la securitate la comerţ", a declarat ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet.

”Am ținut să fiu prezent astăzi la semnarea Memorandumului de înțelegere privind consolidarea cooperării în domeniul Energiei Nucleare pentru că susțin dezvoltarea proiectelor nuclearo-energetice de la Cernavodă și a celor din sectorul energiei nucleare civile din România.

Investițiile sunt vitale și mă bucur că partenerii canadieni se alătură partenerilor americani pentru a dezvolta domeniul nuclear din țara noastră”, spune Florin Cîțu, într-o postare pe Facebook.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close