Antena 3 CNN Economic România, cap de listă în clasamentul taxelor pe tutun, raportat la puterea de cumparare. Măsurile "paternaliste" ar fi de vină

România, cap de listă în clasamentul taxelor pe tutun, raportat la puterea de cumparare. Măsurile "paternaliste" ar fi de vină

Cea mai recentă ediție a indicelui Nanny State consemnează faptul că guvernele au restrâns alegerea consumatorilor prin extinderea sferei și volumului restricțiilor cu noi reglementări și taxe pentru diverse alimente și băuturi răcoritoare, pentru alcool, tutun, și pentru țigările electronice.

România, cap de listă în clasamentul taxelor pe tutun, raportat la puterea de cumparare. Măsurile "paternaliste" ar fi de vină
de Georgiana Adam    |    14 Iun 2023   •   13:42

Nanny State Index (Indexul Statului Paternalist), realizat de EPICENTER, urmărește reglementarea stilului de viață în Europa începând cu anul 2016.

Ediția 2023 a Nanny State Index vine cu câteva concluzii principale. Conform raportului, majoritatea țărilor europene continuă să extindă sfera și volumul intervențiilor paternaliste în viața de zi cu zi a cetățenilor lor, prin interdicții, prin creșterea taxelor pe vicii și a poverii birocratice extinse în sectoare care sunt considerate dăunătoare.

România are cele mai mari taxe pe tutun din Europa

În acest moment, în România sunt cele mai mari taxe pentru produsele din tutun, raportat la veniturile populației și la puterea de cumpărare, arată raportul Nanny State Index 2023. România este în fruntea clasamentului, în timp ce la finalul listei găsim țări precum Luxemburg, Austria sau Germania, state care au cele mai mici niveluri ale taxării tutunului. În același timp, România se află pe primele locuri și atunci când vorbim despre nivelul accizei pe tutun încălzit, fiind depășită doar de Bulgaria, Turcia, malta și Norvegia.

Nanny State Index este un clasament al celor mai proaste locuri din Europa pentru a mânca, bea, fuma și vapa. Inițiativa a fost lansată în martie 2016 și a fost un hit media în toată Europa. NSI evaluează anual nivelul restricţiilor legislative din 30 de ţări: state membre ale Uniunii Europene, cărora li s-au adăugat Islanda, Norvegia, Marea Britanie şi Turcia. Fiecare stat a primit note referitoare la patru categorii: alcool, tutun, ţigări electronice şi produse alimentare şi băuturi non-alcoolice. Cu cât este mai mare punctajul unei ţări, cu atât consumatorii au un “Stat Paternalist” mai pronunţat, în care restricţiile legislative la cele 4 categorii de produse sunt mai severe.

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close