Antena 3 CNN Economic România va cere despăgubiri Comisiei Europene pentru neaderarea la Schengen 

România va cere despăgubiri Comisiei Europene pentru neaderarea la Schengen 

România va cere despăgubiri Comisiei Europene pentru neaderarea la Schengen - anunţul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

de Georgiana Adam    |    11 Sep 2023   •   09:40

Oficialul aşteaptă ca astăzi la prânz să primească o estimare a costurilor pe care au fost nevoiţi transportatorii români să le suporte în urma opoziţiei Austriei.

În total, impactul asupra bugetului României este estimat la aproximativ 2% din produsul intern brut.

Ministrul Transporturilor este pregătit să ceară astăzi despăgubiri pentru transportatorii români. Raportul cu costurile pe care aceştia trebuie să le suporte va ajunge pe masa Comisiei Europene, a anunţat Sorin Grindeanu.

"Am cerut colegilor mei, ca până luni, la prânz, să îmi prezinte o situaţie şi voi cere şi aceste sume sau statul român cred că ar fi bine să le ceară, legate de costurile pe care le-au avut transportatorii pentru că nu am intrat în Schengen", a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, potrivit primanews.ro.

Nu este prima discuţie dintre autorităţilor române şi cele de la Bruxelles pe tema despăgubirilor pe care România ar trebui să le primească după ce Austria ne-a blocat intrarea în Schengen, a dezvăluit ministrul.

"Din ce știu eu, pentru că discuțiile le-a avut prim-ministrul la Bruxelles, ei au înțeles impactul asupra României din cauză că nu am intrat în Schengen. Din ce știu eu, impactul este de aproximativ 2% din PIB", a spus Sorin Grindeanu.

Guvernul a cerut deja Comisiei Europene aproape două miliarde de euro, pentru sumele cheltuite ca să faciliteze transportul cerealelor ucrainene prin România, a declarat Sorin Grindeanu.

"Am cerut bani zilele acestea de la Comisia Europeană, ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut şi cu premierul. Am avut și eu o discuție zilele trecute cu comisarul Adina Vălean. 

Noi am băgat foarte mulți bani, de exemplu, în întreținerea drumurilor naționale din zona respectivă, că dacă mergeți acum pe DN 2 spre Suceava, Siret, pe lângă Bacău, Focșani, o să vedeți că e TIR lângă TIR de Ucraina, ceea ce a dus totuși la o degradare a acestei rețele și am cerut bani. 

Per total, am trimis aceste cereri, nu doar pe rutier, ci şi pe CFR, pe naval – două miliarde de euro", a precizat Sorin Grindeanu.

×
Subiecte în articol: Sorin Grindeanu despagubiri Schengen
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close