Antena 3 CNN Economic România dă milioane de euro pe drone din import. Ce acuzații fac producătorii locali din industria Apărării

România dă milioane de euro pe drone din import. Ce acuzații fac producătorii locali din industria Apărării

România dă milioane de euro pe drone din import. Ce acuzații fac producătorii locali din industria Apărării
de M.Z.    |    17 Dec 2016   •   12:51

România plătește peste 40 de milioane de euro pentru drone militare care pot fi produse mult mai ieftin chiar la noi în țară. 

Industria românească de armament are capacitatea de a construi avione fără pilot care să fie folosite de armată sau de serviciile secrete, însă contractele din partea statului întârzie să apară.

Declarația a fost făcută de Viorel Manole, director executiv Patromil, sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena 3.

Cele mai puternice forţe ale lumii au pompat în bugetele destinate armelor. În 2016 au fost alocaţi pentru apărare 1.570 de miliarde de dolari. 

Cel mai mult au plătit, evident, Statele Unite şi ţările asiatice. Dar şi Europa se regăseşte pe podium, prin intermendiul Marii Britanii, cu aproape 54 de miliarde de dolari băgaţi în echipamente militare.

România a înregistrat şi ea o premieră, pentru prima dată alocând peste 3 miliarde de dolari pentru echipament militar.

Franţa şi Germania se regăsesc şi ele în top 10 mondial cu 44, resprectiv aproape 36 miliarde de euro. Per total, anul acesta, bugetul de apărare alocat de statele Uniunii Europene a însumat 219 miliarde de dolari.

Ca o comparaţie însă, valoarea reprezintă abia o treime din banii alocaţi de SUA pentru echipamente militare. Imediat după urmează China, cu un buget aproape cât toate ţările UE la un loc. 

Ţările asiatice de altfel s-au mobilizat puternic şi au pompat bani în armament, în condiţiile în care şi India a reuşit să ajungă pe locul 4 în clasamentul bugetelor destinate apărării, cu peste 50 de miliarde de dolari alocaţi. 

În Orientul Mijlociu, scăderea preţului la barilul de petrol a mai tăiat însă din elanul statelor din Golf de a cheltui pentru apărare. Rămân însă în top 10 state precum Coreea de Sud sau Arabia Saudită, care alocat anul acesta mai bine de 48 de milioane de dolari. 

Surpriza absolută vine însă de la Rusia, care pentru prima dată de la sfârşitul anilor 90 şi-a redus cheltuielile militare, coborând astfel şi două poziţii în top 10. Per total, bugetul militar cumulat al statelor din top 10 este în valoare de peste un 1,17 milioane de dolari, sumă ce reprezintă 75% din cheltuielile militare mondiale.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close