Antena 3 CNN Economic România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina. Reacţia Ministerului ucrainean al Energiei

România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina. Reacţia Ministerului ucrainean al Energiei

România a exportat electricitate către Ucraina, via Republica Moldova, timp de o săptămână întreagă, potrivit datelor Transelectrica și Moldelectrica.

România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina. Reacţia Ministerului ucrainean al Energiei
Sursa foto: Profimedia Images
de Milena Niță    |    21 Apr 2024   •   15:28

Exporturile de electricitate ale României către Ucraina au început încă de duminica trecută și au continuat pe parcursul întregii săptămâni trecute, cu o medie de 400-500 de MW și cu un vârf de peste 800 de MW în orele de seară.

Duminică, la ora 11:30, din România pleca o cantitate de electricitate de 330 MW.

Ucraina intenționează să reia duminică exporturile de energie electrică, dar în volume minore, și se așteaptă la importuri substanțiale de energie în perioadele de vârf de consum, a transmis ministerul Energiei de la Kiev.

"Nu sunt prognozate deficite de electricitate sau asistență de urgență pentru ziua de astăzi", a precizat ministerul într-un comunicat citat de Reuters.

Ministerul a precizat că aproximativ 139 de megawați oră (Mwh) ar putea fi exportați duminică, iar importurile vor fi de 8.430 Mwh.

Ucraina și-a majorat brusc importurile de electricitate și a oprit exporturile după o serie de atacuri asupra sistemului său energetic la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie.

România oferă ajutor la solicitarea operatorului de transport și sistem ucrainean în baza acordului bilateral pentru ajutor în situații de urgență (Contract on Provision of Mutual Emergency Energy Delivery for Securing the System Services between Power Systems of Ukraine and Romania) și conform procedurii stabilite prin acest acord, au precizat reprezentanții Transelectrica, potrivit hotnews.ro.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close