Antena 3 CNN Economic Fermierii români, lideri în clasamentul exporturilor de grâu în afara Uniunii Europene, în iulie și august

Fermierii români, lideri în clasamentul exporturilor de grâu în afara Uniunii Europene, în iulie și august

România este lider de piață în ceea ce privește exportul grâului în afara spațiului comunitar, în anul comercial care a început la 1 iulie.

Fermierii români, lideri în clasamentul exporturilor de grâu în afara Uniunii Europene, în iulie și august
Sursa foto: Getty Images I dusanpetkovic
de Laura Dinu    |    04 Sep 2023   •   11:48

România a livrat în afara spațiului comunitar 1,26 de milioane de tone de grâu doar în primele 2 luni ale acestui an comercial, care a început la 1 iulie, puțin peste cantitățile exportate în aceeași perioadă a anului trecut. 

Așadar, țara noastră este, în acest moment, lider de piață în condițiile în care Franța, care era cel mai mare exportator din ultimii ani, a livrat doar 765.000 de tone. 

Cu alte cuvinte, România a livrat peste 20% din grâul comun care a plecat din Europa în lunile iulie și august. Fermierii locali sunt lideri de piață pe acest segment, având livrări de 1,26 de milioane de tone, fiind astfel în fața Poloniei, care a livrat peste 927.000 de tone, a Bulgariei care a exportat peste 877.000 de tone și a Franței – 765.600 tone, potrivit datelor Comisiei Europene analizate de Economica

De exemplu, într-o licitație din data de 2 august, potrivit datelor Grain Trade, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat 60.000 de tone de grâu românesc de la traderul internațional Viterra la un preț de  262.05 dolari tona C&F(preț și navlu). 

Trei săptămâni mai târziu, pe data de 22 august, Egiptul a cumpărat din nou alte 60.000 de tone din cel mai ieftin grâu românesc de la Agro Chirnogi, cu livrare în perioada 5-20 octombrie și plată imediată. Prețul a fost, potrivit UkrAgroConsult, de  256 de dolari tona preț FOB + 14,25 dolari /tona costul de transport, adică în total 270,25 dolari tona C&F (preț și navlu), cu 3% sub prețul de achiziție al grâului rusesc la licitația din 8 august, care a fost de 278,5 dolari C&F, cu plata în 180 de zile, scrie Economica. 

Urmează ca în perioada 25 octombrie-10 noiembrie, o altă cantitate de 120.000 de tone de grâu să plece din România către Egipt, în urma unei achiziții a GASC din data de 29 august. Aceasta cantitate nu este inclusă în statistica Comisiei care include date până la data de 27 august. 

Grâul românesc a avut cel mai scăzut preţ la licitaţie, de 261 dolari /tonă FOB (free on board), iar traderii spun că plafonul neoficial de preț stabilit de Rusia face grâul rusesc mai puțin competitiv.  

Cantitățile exportate sunt asemănătoare cu cele din aceeași perioadă a anului trecut când peste 1,25 de milioane de tone de grâu au plecat peste granițele Uniunii Europene. 

Pe de altă parte, Comisia Europeană spune că importurile au scăzut ca urmare a interdicțiilor impuse exporturilor ucrainene și care sunt valabile până în data de 15 septembrie.  

Astfel, în perioada analizată, România a importat aproximativ 59.500 de tone de grâu comun, cu aproximativ 60% mai puțin decât în perioada similară a anului comercial trecut când s-au importat 148.000 de tone, din care aproximativ 92.000 de tone din Ucraina. 

În primele două luni din anul comercial 2021-2022, importurile României de grâu comun au fost de 2.800 de tone, Ucraina nefiind pe lista exportatorilor. 

×
Subiecte în articol: grau
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close