România a avut cea mai mare inflație negativă din Uniunea Europeană, în luna aprilie

18 Mai 2016   •   13:02
România a avut cea mai mare inflație negativă din Uniunea Europeană, în luna aprilie Foto: Agerpres

România a avut, în aprilie, cea mai mare inflaţie negativă în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rată de minus 2,6%, faţă de minus 2,4%, înregistrată în martie, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro şi în UE a coborât la minus 0,2% în aprilie, de la nivelul zero în martie, revenind în teritoriu negativ. 

În aprilie, 17 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflaţiei, pe primele locuri fiind România (minus 2,6%), Bulgaria (minus 2,5%) şi Cipru (minus 2,1%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei s-au raportat în Belgia (1,5%) şi Suedia (1%). 

Comparativ cu martie 2016, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 13 state membre, a rămas stabilă în şapte ţări şi a crescut în opt state. 

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii preţurilor l-au avut restaurantele şi cafenelele (cu o creştere 0,13 puncte procentuale) şi chiriile (cu o creştere de 0,08 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflaţiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,54 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,22 puncte procentuale) şi a gazelor naturale (minus 0,13 puncte procentuale). 

Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%, însă inflaţia în zona euro s-a situat sub această ţintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar şi în teritoriu negativ, în condiţiile în care preţul la petrol s-a redus semnificativ. 

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus estimările privind creşterea economică şi rata inflaţiei în zona euro, atât în 2016, cât şi în 2017, în condiţiile în care preţul scăzut al energiei se va răsfrânge şi asupra preţurilor altor bunuri şi servicii. 

Conform noilor prognoze de inflaţie prezentate de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflaţie de doar 0,1%, faţă de 1% cât estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuită la 1,3%, de la 1,6%. 

De asemenea, conform primelor estimări privind inflaţia în 2018, BCE prognozează o rată de 1,6%, sub ţinta de 2% avută în vedere de gardienii euro. Inflaţia în zona euro a fost sub ţinta avută în vedere de BCE în ultimii trei ani, iar cele mai recente prognoze sugerează că situaţia se va repeta şi în următorii trei ani. 

x close