Antena 3 CNN Economic Românii au primit mesaje de la bănci despre majorarea ratelor la casă, chiar din 1 ianuarie 2023

Românii au primit mesaje de la bănci despre majorarea ratelor la casă, chiar din 1 ianuarie 2023

Românii au primit de 1 ianuarie, în loc de mesaje de "la mulţi ani", notificări pe telefon cu noile rate la creditele imobiliare sau ipotecare.

de Mia Lungu    |    03 Ian 2023   •   15:19

Cresc ratele pentru românii care au credite calculate în funcție de IRCC. Acest indice a ajuns la valoarea de 5,71%, de la 4%, cât a fost până acum.

5,71% este nivelul anunțat la sfârșitul anului 2022 de Banca Națională și care se aplică în următoarele 3 luni.

Unii dintre ei au primit deja mesaje de la bănci prin care li se comunica noua valoare a ratei la creditul ipotecar/ imobiliar pe care îl au.

Aproximativ 460.000 de persoane au credite cu dobânzi calculate în funcție de Indicele de referință pentru creditele consumatorilor – IRCC.

Conform zf.ro, noua creștere a IRCC presupune o majorare a ratelor cu 30 - 50%. Lovitura nu este numai pentru românii care plătesc ratele în baza IRCC, ci și pentru aceia care au tot așteptat acordarea unui credit imobiliar și care nu se mai încadrează la acordarea lui, din cauza creșterii IRCC.

Cei care au plătit deja avans îl pot pierde, în această nouă situație. Se pare că sunt tot mai mulți români care se află în această situație, care au plătit avans la dezvoltator, dar s-au trezit că băncile nu le mai acordă creditele. 

×
Subiecte în articol: rate banci romanii
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close