Antena 3 CNN Economic Românii care vor fi obligați să muncească doi ani în plus pentru pensie! Anunțul lui Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii

Românii care vor fi obligați să muncească doi ani în plus pentru pensie! Anunțul lui Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii

Milioane de români vor fi obligați să muncească doi ani în plus pentru pensie, pentru a nu fi penalizați, potrivit noii legi a pensiilor.

Românii care vor fi obligați să muncească doi ani în plus pentru pensie! Anunțul lui Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    13 Mar 2024   •   00:00

Odată cu noua lege a pensiilor, au apărut o mulțime de discuții în spațiul public cu privire la românii care se pot pensiona mai devreme, fără a fi penalizați. 

Potrivit noii legi a pensiilor, există două categorii de români care pot ieși mai devreme la pensie.

Una dintre acestea categorii este reprezentată de românii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă, astfel: 

  • pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare
  • pentru un an lucrat în condiții speciale de muncă se adaugă șase luni la stagiul de cotizare

A doua categorie de români care se pot pensiona anticipat este reprezentantă de bărbații care se pot pensiona la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani.

Anunțul Ministrului Muncii despre pensionarea anticipată

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre românii care se pot pensiona anticipat.

"Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul. 

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive. 

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă.

Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu. 

Românii care vor fi nevoiți să muncească doi ani în plus pentru a ieși la pensie

De cealaltă parte însă, sunt români care până acum puteau ieși la pensie anticipat fără penalizare, însă, în cazul acestora, prevederile se schimbă. 

Este vorba despre Legea 201/2020 care modifică art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Potrivit actului normativ, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare din cauza extracției, preparării şi arderii cărbunelui precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani.

Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați.

Însă această prevedere nu se mai aplică, potrivit noii Legi a Pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Pentru a beneficia de reducerea cu 2 ani a perioadei de muncă înainte de ieșirea la pensie, cei care au muncit în aceste zone ar trebui să se pensioneze înainte de 1 septembrie 2024, pe vechea lege a pensiilor.

Purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Brașov, Bogdan Naferică, a explicat: "Conform Legii 263 / 2010, locuitorii din zonele cu poluare remanentă puteau beneficia de acordarea unei pensii anticipate parțiale, fără penalizare, dacă solicitau acest tip de pensie cu cel mult doi ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Prin legea 360 din 2023, adică noua lege a pensiilor, a fost eliminat acest tip de pensie și mă refer la pensia anticipată parțială. Drept urmare, aceste prevederi nu se vor mai aplica începând cu 1 septembrie", a declarat Naferică, potrivit Rador, citat de ziare.com.

Anunțul președintelui Casei de Pensii

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că noile reguli nu elimină categoria de pensie anticipată, ci vizează evitarea pensionărilor mai devreme din sistemul public de pensii.

"Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate.

De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate.

Referitor la acele condiții impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii, ci se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie.

Mă refer în principal la cei care beneficiază de reducere față de vârsta standard de pensionare şi ies tot la limită de vârstă, dar beneficiază de o reducere datorită condiţiilor grele de muncă.

Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii", a declarat Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, potrivit stiripesurse.ro.

Parlamentul a mărit numărul localităților poluate din România

În iunie 2023, locuitorilor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit li se alătură și cei din Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comănești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Codlea din judeţul Braşov și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.

×
Subiecte în articol: Daniel Baciu pensie anticipata
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close