Antena 3 CNN Economic Motivele pentru care românii plătesc cele mai mari dobânzi la credite din Uniunea Europeană

Motivele pentru care românii plătesc cele mai mari dobânzi la credite din Uniunea Europeană

Românii au ajuns să plătească cele mai mari dobânzi la credite dintre toți cetățenii europeni. Deși avem printre cele mai mici salarii, dobânzile sunt și de patru ori mai mari la noi în țară față de celelalte state europene. 

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Apr 2024   •   10:23

"Noi avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și cea mai mare creștere de prețuri pentru a treia lună la rând. Dobânzile la credit, adică prețul banilor este strict legat de modul în care statele lumii controlează inflația. 

Dacă ai inflația mare, e normal să ai și dobânzi foarte mari. De asemenea, mai există o problemă. Statul a devenit client fidel și preferat al băncilor din România. Cam 80% din afacerile băncilor din România pe multe segmente se desfășoară cu statul. 

Din acest motiv, bancherii nu au niciun stimulent de a împrumuta populația. Băncile nu au din ce să câștige, doar din aceste împrumuturi ale statutului și aceste dobânzi mari" a declarat a declarat Adrian Negrescu, analist economic. 

De asemenea, analistul economic a mai precizat faptul că dacă autoritățile nu reduc inflația, trebuie să ne așteptăm ca tot anul 2024 să avem dobânzi de 7, 8 sau chiar 9%. 

"Ca să își poți lua un credit de 100.000 de euro de la bancă, trebuie să ai un salariu de peste 9.000 de lei net. Câți dintre români au acest salariu?

Băncile nu se mai uită la cei care au salariu minim, iar mulți cad în capcana IFN-urilor", a mai spus Adrian Negrescu. 

×
Subiecte în articol: dobanzi credite bancare
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close