Antena 3 CNN Economic Salariul pe care îl va avea un profesor cu peste 25 de ani vechime, din iunie | Anunţul făcut de ministrul Educaţiei

Salariul pe care îl va avea un profesor cu peste 25 de ani vechime, din iunie | Anunţul făcut de ministrul Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, declară că salariile profesorilor vor creşte semnificativ în vară, astfel că vor diferenţe mari între perioada iunie 2023 şi iunie 2024.

Salariul pe care îl va avea un profesor cu peste 25 de ani vechime, din iunie | Anunţul făcut de ministrul Educaţiei
Sursa foto: Facebook
de Milena Niță    |    16 Ian 2024   •   16:00

"Mă bucur mult să fiu alături de dvs. la început de an, dar şi într-o perioadă, zic eu, foarte bună pentru potenţialul educaţiei româneşti, vorbim despre un an cu cea mai mare alocaţie bugetară pentru educaţie, care include, sigur majorarea salariilor în învăţământ dar, şi mai important pentru discuţia noastră, îndreptarea inechităţilor pentru funcţiile de conducere. 

Am reuşit prin actele normative de la finalul anului trecut şi prin ce va apărea acum. 

Prin Hotărârea de Guvern cu coeficienţii pentru salariile directorilor, să îndreptăm acele inegalităţi, adică practic dvs, care aveaţi mai multe responsabilităţi decât colegii, aveaţi, de multe ori, salariile mai mici decât colegi de-ai dvs care aveau doar partea de predare şi sporurile aferente", le-a spus Ligia Deca directorilor de şcoli din Prahova.

Practic, salariile profesorilor vor înregistra, în perioada cuprinsă între iunie 2023 şi iunie 2024, creşteri medii de peste 50%. 

"Colegii mei mi-au schiţat nişte teme de discuţie, o să dau doar câteva exemple, că poate sunt de interes. Am vorbit despre creşterea salariilor personalului din învăţământ. 

Ştim că salariile au crescut, în medie, cu 25%-30% anul trecut, anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%, asta înseamnă că între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ. 

În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie, este de aproximativ 30%. 

În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante", a declarat ministrul Ligia Deca luni, aflată într-o vizită în judeţul Prahova. 

Salariul pe care îl va avea un profesor cu peste 25 de ani vechime, din iunie

"De asemenea, un profesor cu grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime, în iunie va câştiga un salariu brut de aproximativ 10.232 de lei", a explicat ministrul Ligia Deca, potrivit news.ro.

Aceasta a amintit că bugetul educaţiei este de 4,3% din PIB, în valoare de 74 de miliarde de lei.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close