Antena 3 CNN Economic Săptămâna de muncă de doar patru zile, program-pilot care a avut un succes răsunător în Islanda

Săptămâna de muncă de doar patru zile, program-pilot care a avut un succes răsunător în Islanda

Un program-pilot în cadrul căruia peste 2500 de angajați din Islanda au redus numărul de ore lucrate pe săptămână, a avut un ”succes răsunător”, conform cercetătorilor care au studiat productivitatea acestora.

Săptămâna de muncă de doar patru zile,  program-pilot care a avut un succes răsunător în Islanda
Sursa foto: Getty Images
de Viorel Aydan Cioroi    |    06 Iul 2021   •   12:00

Proiectul a avut loc între 2015 și 2019, în Islanda, iar cei peste 2500 de angajați au fost plătiți cu aceeași sumă de bani, pentru un program de muncă mai scurt, de doar patru zile pe săptămână.

Conform cercetătorilor, productivitatea celor studiați a fost afectată de scăderea numărului de ore lucrate, în cele mai multe cazuri crescând sau rămânând neschimbată.

Cei peste 2500 de angajați reprezintă aproximativ 1% din polulația Islandei. Studiul a fost realizat de către consiliul local din Reykjavik  în parteneriat cu Guvernul Islandei.

În urma programului, sindicatele din Islanda au început să renegocieze o mare parte dintre contractele de muncă, iar în prezent 86% dintre numărul total de angajați lucrează mai puține ore pentru același salariu sau vor căpătat dreptul de a o face, în curând.

„Studiul arată că cel mai mare program-pilot al unei săptămâni de muncă mai scurte în sectorul public a fost din toate punctele de vedere un succes răsunător”, a declarat Will Stronge, directorul de cercetare al studiului, conform BBC

Modelul Islandez a fost preluat și de alte state europene. Spania derulează deja un program pilot de reducere a numărului de ore lucrate, în mai multe companii. 

Compania Unilever, din Noua Zeelandă, oferă angajaților posibilitatea de a-și reduce numărul de ore lucrate cu 20%, fără a pierde din salariu.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close