Antena 3 CNN Economic Scandal în coaliție! Crește sau nu salariul minim la 3700 de lei de la 1 iulie 2024

Scandal în coaliție! Crește sau nu salariul minim la 3700 de lei de la 1 iulie 2024

Este scandal în coaliția de guvernare pe tema majorării salariului minim de la 3300 de lei la 3700.

de Laura Dinu    |    Xenia Croitoru    |    10 Mai 2024   •   10:05

Consiliul Tripartit se întrunește săptămâna viitoare pentru a discuta despre majorarea salariului minim brut de la 1 iulie 2024, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei.

Deși Marcel Ciolacu susține că nu renunță la această idee a creșterii salariului minim, surse din PNL spun că nu au existat discuții cu privire la această majorare. 

Nici patronatele nu își doresc să crească veniturile românilor, pentru că, susțin reprezentanții, nu au de unde să o susțină și vor să amâne această creștere cât pot de mult. Pe de altă parte, sindicatele susțin că vor ca salariul minim să crească de la 1 iulie 2024.

Surse liberale spun, totodată, că majorarea salariului minim pe economie la 3700 de lei din luna iulie nu a fost agreată în coaliție. Ba mai mult, mediul de afaceri respinge devansarea datei, spun liberalii.

Liberalii spun că mediul de afaceri avertizează că, dacă vor acorda din vară creșterea salariului minim, vor apărea dezechilibre ale economiei, inclusiv în sistemul de impozitare.

Luni ar urma sa fie o prima întâlnire pentru a decide dacă această majorare va avea loc de la 1 iunie sau daca ar împovăra mediul de afaceri.

Ministerul Muncii încă analizează legea salarizării

Între timp, reprezentanții Ministerului Muncii susțin că noua lege a salarizării va fi pusă în transparență decizională după ce proiectul va fi discutat cu toți partenerii sociali. 

”Proiectul privind noua lege a salarizării va fi discutat, în continuare, cu partenerii sociali înainte de a fi pus în transparență decizională. 

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind elaborarea noii legi a salarizării, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) face următoarele precizări:

- până în prezent au fost realizate consultări în cadrul dialogului social cu federațiile sindicale reprezentative ale tuturor familiilor ocupaționale;

- unii dintre partenerii sociali au înaintat propuneri de coeficienți și grile de salarizare;

- propunerile se află în analiză, aceasta realizându-se după o metodologie elaborată de consultantul guvernamental pentru acest proiect de lege, respectiv Banca Mondială;

- legea salarizării este un jalon foarte important în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) - Jalonul 420 - care trebuie să fie îndeplinit de către România. Din acest motiv, MMSS este în contact permanent și cu reprezentanții Comisiei Europene;

- întregul demers de realizare a noii legi a salarizării a fost și rămâne unul transparent, deschis, având ca principale obiective eliminarea inechităților din sistem și stimularea performanței.

MMSS va analiza și discuta în continuare cu partenerii sociali proiectul de act normativ privind noua lege înainte de a fi pus în transparență decizională”, au scris reprezentanții Ministerului Muncii pe o rețea socială.

×
Subiecte în articol: creştere salariu minim
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close