Antena 3 CNN Economic A scăzut vârsta medie la care tinerii români se mută din casa părinților

A scăzut vârsta medie la care tinerii români se mută din casa părinților

Vârsta medie la care tinerii români se mută din locuința părinților a coborât la 27,7 ani în 2022, de la 28,5 ani în 2012, cunoscut ca an de criză financiară internațională, când țara noastră a înregistrat șomaj ridicat, conform datelor Eurostat. 

A scăzut vârsta medie la care tinerii români se mută din casa părinților
Sursa foto: pixabay.com/Anemone123
de Georgiana Adam    |    05 Sep 2023   •   11:21

România are și o specificitate – cea mai mare diferență între vârsta bărbaților și femeilor în momentul în care părăsesc casa părintească.

Vârsta medie din UE este de 26,4 ani, cu diferențe mari de la o țară la alta, în funcție de nivelul de trai, dar și de cultură.

Cele mai mari vârste medii, de cel puțin 30 de ani, au fost înregistrate în Croația (33,4 ani), Slovacia (30,8), Grecia (30,7), Bulgaria și Spania (ambele 30,3), Malta (30,1) și Italia (30,0).

La polul opus, cele mai scăzute vârste medii, toate sub 23 de ani, au fost înregistrate în nordul continentului: Finlanda (21,3 ani), Suedia (21,4), Danemarca (21,7) și Estonia (22,7).

Cele trei țări nordice – Finlanda, Suedia și Danemarca – se află dintotdeauna în fruntea clasamentului, datorită unui complex de factori: oportunitățile de educație și formare, nivelul ridicat de mobilitate geografică internă în rândul tinerilor și, mai ales, un sistem generos de protecție socială și sprijin public acordat studenților, care le permite să devină independenți chiar înainte de a obține diploma de licență.

Părăsirea căminului părintesc echivalează cu trecerea de la copilărie la maturitate și se produce atunci când tinerii obțin un loc de muncă ce le permite să devină independenți financiar, sau când pleacă să studieze în altă localitate, se mută în familia partenerului sau doar cu partenerul, când se hotărăsc să se căsătorească sau să aibă copii etc.

În toate țările, bărbații au părăsit casa părintească mai târziu decât femeile, la vârsta de 27,3 ani, comparativ cu 25,4 ani, arată statistica Eurostat.

Cea mai mare diferență de gen s-a înregistrat în România, unde bărbații tineri au plecat la 29,9 ani și femeile la 25,4 ani, diferența în funcție de gen fiind așadar de 4,5 ani, potrivit cursdeguvernare.ro.

×
Subiecte în articol: casă părintească tineri mutare
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close