Antena 3 CNN Economic Salarii mai mici pentru sute de mii de români începând cu 1 septembrie | Prețul benzinei și al motorinei va crește

Salarii mai mici pentru sute de mii de români începând cu 1 septembrie | Prețul benzinei și al motorinei va crește

Coaliția de Guvernare are în plan mai multe scenarii pentru a acoperi gaura din buget, iar în toate variantele românii pierd.

de Alina Tănase    |    17 Iul 2023   •   08:51

Creșterea accizei la benzină este scenariul pe masa Coaliției care i-ar afecta pe toți românii. Carburanți mai scumpi înseamnă prețuri mai mari la toate produsele.

Prima majorare a accizei ar urma să aibă loc chiar de la 1 septembrie, cu 10 bani pe litru. Dulciurile, alcoolul și tutunul se vor scumpi și ele, după același plan. În acest context, Marcel Ciolacu se întâlnește la ora 15:00 cu reprezentanții industriei tutunului. 

Mai mult, tot de la 1 septembrie, peste aproximativ 2 milioane de angajați ar putea primi salarii mai mici, pentru că scutirea de taxe pentru 200 de lei din salariul minim ar putea fi eliminată, iar angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor fi nevoiți să achite contribuția la sănătate de 10% din salariu.

Totodată, liberalii vor ca voucherele de vacanță și tichetele de masă să fie suspendate. însă PSD se opune.

De asemenea, guvernanții pregătesc un impozit de 1% pentru cei care dețin proprietăți scumpe. Mai exact, proprietăți care depășesc 500.000 de euro.

Și în ceea ce privește TVA-ul vor fi schimbări. Mai exact, vor fi două cote de TVA, una de 9% și una de 19%.

Astfel, taxa pe valoarea adăugată va fi de 9% pentru alimente și medicamente, în timp ce pentru restul produselor și serviciilor TVA-ul va crește la 19%.

Cea mai mare problemă pentru cei din coaliția de guvernare este faptul că, potrivit surselor Antena 3 CNN, România nu va reuși să se încadreze în ținta de deficit asumată, cea de 4,4% și astfel vor încerca cei din guvern să negocieze cu Comisia Europeană un alt procent, de aproximativ 5,5%.

 

 

×
Subiecte în articol: salarii acciza tutun scumpiri
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close