Antena 3 CNN Economic Surse: Schimbări la legea pensiilor speciale. Amendamentele cerute de CE pentru pensiile românilor

Surse: Schimbări la legea pensiilor speciale. Amendamentele cerute de CE pentru pensiile românilor

Amendamentele cerute de Comisia Europeană, pentru reforma pensiilor speciale ale românilor care ar urma să fie adoptată în Parlament săptămâna viitoare, au fost dezvăluite, miercuri, la Antena 3 CNN.

de Xenia Croitoru    |    27 Sep 2023   •   12:11

Potrivit surselor politice, cea mai importantă schimbare se referă la creșterea impozitului pentru pensii speciale. Toate categoriile de pensii speciale ale românilor ar urma să fie impozitate cu 20%. 

Sunt amendamente importante ce vor fi discutate cel mai probabil săptămâna viitoare, în Parlament, în comisiile de specialitate. 

Până pe data de 15 octombrie ar trebui ca aceste modificări să treacă de Parlament, pentru că riscăm să pierdem 1,3 miliarde de euro din programul național de redresare și reziliență (PNRR), acea tranșă pentru reforma pensiilor speciale. 

Sunt trei amendamente importante care vor fi dezbătute. 

Vorbim despre impozitarea tuturor pensiilor speciale, nu cu 15%, ci cu 20% pentru toate categoriile, nu doar pentru cele ale magistraților. 

S-a discutat inclusiv despre o excepție pentru magistrați, aceea în care să fie luată în calcul baza de calcul pentru pensionare pe ultimele 12 luni, însă varianta ar fi pentru ultimele 48 de luni de activitate pentru magistrați înainte de ieșirea la pensie.

Inclusiv despre baza de calcul pentru pensionare, s-a discutat varianta în care să fie luată în calcul partea de 80% din indemnizație sau 65%, însă deocamdată nu se ştie care este decizia finală.

×
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close