Antena 3 CNN Economic Schimbări importante la pensii pentru o categorie de români! Baza de calcul a scăzut semnificativ

Schimbări importante la pensii pentru o categorie de români! Baza de calcul a scăzut semnificativ

Potrivit unui proiect de lege, urmează schimbări importante la pensii pentru o categorie de români, după ce baza de calcul a fost redusă semnificativ.

Schimbări importante la pensii pentru o categorie de români! Baza de calcul a scăzut semnificativ
Sursa foto: Mediafax Foto | Profimedia Images
de Laura Dinu    |    23 Feb 2023   •   14:00

Baza de calcul a pensiilor de serviciu pentru grefieri a fost redusă semnificativ, anunță Ministerul Jusiției.  

Aceasta ar urma să scadă de la 80% la 65% din media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, în urma unui proiect de lege privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice. 

”Referitor la cuantumul pensiei de serviciu pentru grefieri, preluând soluţiile aprobate deja de Guvern, la propunerea MMSS, proiectul vizează, printre altele, faptul că baza de calcul a pensiilor de serviciu a fost redusă substanțial, de la 80% la 65% din media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.  

De asemenea, Ministerul Justiției face precizarea că nu există o scădere a vârstei de pensionare a grefierilor.  

”Referitor la afirmația că vârsta de pensionare scade pentru grefieri, precizăm că citirea proiectului şi a legii în vigoare ar demonstra că proiectul nu face nicio modificare faţă de vârsta de pensionare din legea în vigoare”.  

”Ministerul Justiției nu introduce niciun fel de pensii speciale în proiect”

”Ministerul Justiției nu introduce niciun fel de pensii speciale în proiect, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete a fost acordată prin Legea nr. 567/2004 în perioada de preaderare a României la UE în conformitate cu disp. art. 53 din Constituție. 

MMSS a avizat proiectul de Lege fără observații cu privire la pensiile de serviciu.  

Referitor la susţinerile în sensul că, potrivit proiectului de Lege promovat de Ministerul Justiției, se creează noi categorii de personal care beneficiază de pensii de serviciu, precizăm că nu este vorba de crearea de noi categorii, ci de reorganizarea etajată a profesiei de grefier și a celei de expert criminalist, existente deja și reglementate prin Legea nr.567/2004, după cum urmează: 

- funcţiile de grefier documentarist, grefier statistician, grefier arhivar şi grefier registrator se desființează și se transformă în funcții de grefier; 

- funcţiile de grefier se transformă în funcții de grefier de ședință, respectiv grefier principal, în funcție de necesitați; 

- grefierii judiciari sunt numiți din rândul grefierilor de ședință, al grefierilor principali şi al grefierilor cu studii superioare, cu condiția ca aceștia să fi promovat concursul organizat potrivit noii legi; 

- specialiştii criminaliști din cadrul parchetelor sunt recrutați din rândul tehnicienilor criminaliști din cadrul parchetelor. 

Având în vedere cele expuse mai sus, se observă faptul că proiectul de act normativ menționat nu creează categorii noi de pensii de serviciu sau noi beneficiari ai acestui drept”, mai spune Ministerul Justiției.  

Proiectul va fi înaintat Parlamentului României pentru dezbatere si adoptare, în urma aprobării de către Guvern.  

????????? ?? ???? ??????? ???????? ??????????? ? ???? ??????? ?? ?????? Executivul a adoptat în ședința de astăzi, 22...

Publicată de Ministerul Justiției pe Miercuri, 22 februarie 2023

×
Subiecte în articol: Grefieri pensie Ministerul Justitiei
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close