Antena 3 Economic Curentul electric se scumpeşte de la 1 ianuarie 2021. Cu cât vom plăti mai mult la factură

Curentul electric se scumpeşte de la 1 ianuarie 2021. Cu cât vom plăti mai mult la factură

de Georgiana Adam    |    16 Dec 2020   •   10:35
Curentul electric se scumpeşte de la 1 ianuarie 2021. Cu cât vom plăti mai mult la factură
Sursa foto: Pixabay

Românii vor plăti cu 10% mai mult pentru curentul electric, din luna ianuarie 2021, din cauza liberalizării pieţei pe acest segment.

Clienţii care au deja contracte nu vor resimţi creşterea atât de puternic. Vor avea şi ei facturi mai mari, însă vor plăti în plus doar pentru transport, distribuţie şi taxa de cogenerare. 

Specialiştii în energie spun că de la data de 1 inuarie 2021, românii vor plăti mai mult la facturile de curent, şi nu mai puţin, aşa cum se auzea.

Calcule: facturi mai mari cu 10%

Începând de anul viitor, va trebui să ne gândim de două ori înainte să aprindem becul, pentru că vom plăti chiar şi cu 10% mai mult, după cum arate calculele specialiştilor. 

Bani în plus vom plăti, spun experţii, pentru tarifele de distribuţie şi transport, taxa de cogenerare, dar şi preţurile energiei electrice de pe piaţa liberă care vor fi majorate.

Pentru ce vom plăti mai mult

Tarifele de distribuţie a energiei electrice ar putea creşte cu 3,46%, tariful de transport energie electrică s-ar majora cu 23%, iar creşterea compensată parţial de scăderea tarifelor din sistem, cu 17%.

Circa 2,8 milioane de români au deja contracte semnate pe piaţa concurenţială şi nu vor suporta decât majorarea tarifelor stabilite de ANRE.

Totuşi, există şase milioane de consumatori din România care beneficiază de un preţ reglementat şi vor suporta, probabil, şi majorarea preţului energiei electrice.

×
Subiecte în articol: lumina scumpire curent electric

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close