Antena 3 CNN Economic Scumpiri de la 1 ianuarie 2024. Lista produselor şi serviciilor pentru care va crește TVA | Marcel Boloș: "Nu va exista cota de TVA peste 19%"

Scumpiri de la 1 ianuarie 2024. Lista produselor şi serviciilor pentru care va crește TVA | Marcel Boloș: "Nu va exista cota de TVA peste 19%"

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că TVA la alimente şi medicamente nu va creşte, însă taxa se va majora pentru alte produse şi servicii.

Scumpiri de la 1 ianuarie 2024. Lista produselor şi serviciilor pentru care va crește TVA | Marcel Boloș: "Nu va exista cota de TVA peste 19%"
Sursa foto: gov.ro
de Milena Niță    |    05 Sep 2023   •   12:00

Ministrul a mai precizat că a fost agreat în coaliție ca aceste măsuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, însă data se poate schimba, totul depinzând de momentul aprobării lor, respectiv de asumarea răspunderii pentru acestea.

TVA-ul pentru panouri fotovoltaice va fi majorat de la 5 la 9%, în timp ce cota TVA pentru HoReCa rămâne la același nivel, de 9%. 

Totodată, cluburile, sălile de sport și festivalurile vor înregistra o creștere a TVA-ului, de la 5 la 19%. 

Marcel Boloș a dat asigurări că TVA-ul pentru alimente și medicamente nu va fi majorat. 

Marcel Boloş: "Nu se majorează TVA la alimente si medicamente. Ar fi fost o măsură catastrofală"

"Nu se majorează TVA la alimente si medicamente. Așa rămâne. Este agreat în coaliție. Este pentru protejarea populației. O astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide. Afectăm direct populația prin consumul de alimente și medicamente. 

În centrul măsurilor a fost să protejăm oamenii și mediul de afaceri. Nu va exista cota de TVA peste 19%. Noi suntem printre puținele țări din UE care avem cea mai redusă cotă de TVA", a dat asigurări Boloș, potrivit digi24.ro.

Totodată, ministrul Finanțelor a spus că "în situația cluburilor, dacă TVA-ul nu mai este de 5%, ci 19%, presupun că nu este o nenorocire".

De asemenea, crește TVA-ul și pentru produsele bio-tradiționale, de la 5% la 9%. 

Marcel Boloş: TVA-ul pentru energia termică rămâne de 5%

"Este o aliniere, fiindcă era o disproporționalitate în ceea ce privește produsele alimentare și gândirea pentru coaliție a fost să avem această aliniere a cotei de TVA pentru produsele alimentare și, din punctul acesta de vedere, probabil că se va ajunge la forma finală a deciziei în coaliție pe acest demers", a mai spus oficialul. 

TVA-ul pentru energia termică rămâne de 5%, iar TVA-ul pentru fotovoltaice crește la 9%, tot de la 1 ianuarie. 

Ministrul a explicat că Guvernul nu își dorește ca populația să fie afectată, astfel încât nu va crește TVA-ul la lemnele de foc și energie termică în plină iarnă. Însă, pentru fotovoltaice, există acord de TVA de 9%.

×
Subiecte în articol: TVA marcel bolos creştere TVA
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close