Antena 3 CNN Economic Val de scumpiri cauzate de creşterea preţurilor benzinei şi motorinei

Val de scumpiri cauzate de creşterea preţurilor benzinei şi motorinei

Ne aşteaptă o perioadă cruntă odată cu majorarea preţului carburanţilor care se apropie de pragul psihologic de şase lei. Acest lucru se va reflecta în preţurile altor produse de bază cum ar fi carnea sau pâinea pentru că toate au preţuri de transport incluse în preţ.

Val de scumpiri cauzate de creşterea preţurilor benzinei şi motorinei
Sursa foto: Getty Images
de Mihaela Bîrzilă    |    19 Mai 2021   •   15:08

Specialişti din mai multe domeni se aşteaptă la scumpiri de până la 10% la alimente, în lunile următoare. Preţul carburanţilor este de aşteptat să ajungă la pragul psihologic de şase lei.

Marea problemă este că transportatorii încă nu au scumpit preţurile, deci urmează scumpiri la transporturi care vor atrage scumpiri în lanţ la toate categoriile de produse.

Cristian Lăzărescu, vicepreşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), a explicat că, în ultimele şase luni au existat deja majorări în preţurile carburanţilor de peste 20-25%.

"Ţinând cont că în costurile operaţionale ale transportatorilor, atât de marfă, cât şi de persoane, combustibilul reprezintă peste 50%, este inevitabil să nu asistăm la scumpiri, atât la transportul de marfă, cât şi la cel de pasageri.

Pe toată perioda pandemiei, am funcţionat la sub 30% faţă de ce era înainte de pandemie, aproximările noastre sunt că nu vom reveni la valorile anterioare, credem că nici în următorii doi ani. Trăim cum putem. Sunt slabe şanse de redresare în viitorul apropiat", a declarat Cristian Lăzărescu.

×
Subiecte în articol: FORT Cristian Lăzărescu
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close