Antena 3 CNN Economic Şeful Casei de Pensii a spus cine sunt pensionarii care vor primi 80% în plus la recalculare: "Este, practic, noutatea din lege. Intrăm în linie dreaptă"

Şeful Casei de Pensii a spus cine sunt pensionarii care vor primi 80% în plus la recalculare: "Este, practic, noutatea din lege. Intrăm în linie dreaptă"

Casa Națională de Pensii semnează în câteva zile contractul pentru softul informatic care va fi folosit pentru recalcularea pensiilor a milioane de români.

de Cătălina Iordache    |    07 Mar 2024   •   16:10

Dosarele au fost digitalizate aproape în totalitate. 

În plus, sunt şi alte vești bune pentru pensionari. Au fost publicate normele pentru noua lege a pensiilor în Monitorul Oficial și nu a mai rămas mult până când va începe recalcularea pensiilor.

Când vor primi oamenii aceste decizii de recalculare, dar și ce categorii de pensionari vor rămâne cu veniturile înghețate, a spus șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, joi, la Antena 3 CNN.

"Într-adevăr, avem o certitudine: deja normele metodologice de aplicare a legii 360 pe 2023 au fost adoptate în ședință de Guvern și publicate în Monitorul Oficial. 

De acum intrăm în linie dreaptă. 

În perioada imediat următoare, vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), astfel încât după ce softul va fi furnizat și va fi realizat de colegii care asigură această mentenanță, vom începe propriu-zis recalcularea dosarelor de pensie.

Din data de 1 septembrie, toți pensionarii vor primi pensiile recalculate conform noii formule prevăzute în lege", a spus Daniel Baciu.

Peste 3.000.000 de pensionari care vor primi majorări la recalculare

În România sunt peste 3.000.000 de pensionari care vor primi majorări. Ceilalți români vor rămâne cu pensia pe care o au în plată.

"În urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea. Vom avea majorări, în principal, ale pensiilor. 

Avem un buget suplimentar de 25 de miliarde pentru recalculare de la 1 septembrie și pentru indexarea de la 1 ianuarie, cu 13,8%. 

Colegii mei de la Casa Națională de Pensii și colegii de la Casele teritoriale de Pensii sunt capacitați ca să reușim să facem acest proces de recalculare în timp util, astfel încât pensionarii să își primească drepturile legitime care li se cuvin începând cu 1 septembrie.

Sunt majorări care vor ajunge până la 80% chiar, dar și mai mari, datorită acelor puncte de stabilitate care fac diferența. 

Este practic noutatea în lege: persoanele care au realizat niște stagii suplimentare de cotizare vor beneficia de nişte majorări destul de însemnate", a completat şeful Casei de pensii, Daniel Baciu.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close