Antena 3 CNN Economic Şeful Casei de Pensii, veşti bune pentru români: Recalcularea pensiilor ar putea duce şi la creșterea veniturilor în anumite cazuri

Şeful Casei de Pensii, veşti bune pentru români: Recalcularea pensiilor ar putea duce şi la creșterea veniturilor în anumite cazuri

Directorul Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a spus joi că nicio pensie nu va scădea după recalculare, ba chiar a venit cu veşti bune pentru pensionari.

Şeful Casei de Pensii, veşti bune pentru români: Recalcularea pensiilor ar putea duce şi la creșterea veniturilor în anumite cazuri
Sursa foto: Daniel Baciu/Facebook-Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    03 Mar 2023   •   08:28

Mai mult, şeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a subliniat faptul că eliminarea inechităților ar putea duce la creșterea veniturilor în anumite cazuri pentru pensionari.

Daniel Baciu a precizat, însă că abia în 2024, românii ar putea primi noile pensii, după recalculare.

De asemenea, Baciu a transmis că românii care au pensii de peste 4.000 de lei și cărora anul trecut le-au fost oprite contribuții de sănătate au început deja să își primească banii înapoi, după decizia CCR.

"Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare, să eliminăm aceste inechități, nu să le amplificăm, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată. 

Citeşte şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat, dar de intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024", a declarat Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, potrivit romaniatv.net.

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Veste tristă pentru 1,8 milioane de români născuţi după 1968. Ei vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.

Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din "decreței" vor ieși la pensie.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.

Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

Vezi şiPensii mai mari pentru unii români. Categoriile care vor primi o indemnizație de 50% din pensie

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close