Șeful bancherilor: Trăim furtuna perfectă! Guvernul cheamă criza

18 Ian 2019   •   14:32
Șeful bancherilor: Trăim furtuna perfectă! Guvernul cheamă criza Foto: Agerpres

Cei mai importanți bancheri din România apreciază că efectele taxei pe lăcomie vor fi unele foarte grave și greu de reparat, în timp. Președintele Asociației Române a Băncilor vorbește chiar despre “furtuna perfectă”, un “tsunami” generat de Guvern care “ cheamă criza”, prin măsurile pe care le ia.

Nicio ţară care a introdus taxe sectoriale pe activele bancare nu a avut de câştigat, iar costurile s-au dovedit a fi, în timp, mult mai mari decât încasările statului, pe termen scurt. Este una dintre concluziile trase de trei dintre cei mai importanţi bnacheri din România, la o conferinţă de profil.

Mai mult, explică aceştia, dacă facem un exerciţiu de imaginaţie şi am duce taxa pe lăcomie undeva în perioada crizei din 2008-2010, am afla că, cel mai probabil, parte dintre bănci ar fi ales să părăsească România, cu efecte crunte asupra economiei locale.

Sergiu Oprescu, preşedintele ARB, consideră că pachetul de legi care reglementează relaţia dintre bănci şi clienţi, împreună cu ordonanţa de urgenţă care introduce “taxa pe lăcomie”, formează o furtună perfectă care ne va duce direct în recesiune.

Detalii pe capital.ro

x close